2014. április 7., hétfő

Vegetáriánizmus és kontaminált vékonybél?


Vegetáriánus vagy? Egy ideje ételérzékeny lettél, és sokat látogatod a mosdót? IBS tüneteid vannak, vagy esetleg kontaminált vékonybéllel diagnosztizáltak? Akkor egy hajóban evezünk, mert én is ezt az utat jártam be! Most, fél év távlatából -immár egészségesen- régi étkezési szokásaimat elemezve felvetődik a kérdés: mennyiben és milyen módon járultak hozzá a vegetáriánus ételválasztásaim a kontaminált vékonybél kialakulásához.

Nemsokára fél éve lesz, hogy a vegetáriánus étkezésről húsevésre váltottam annak érdekében, hogy meggyógyuljak, és megerősödjek. (Erős IBS-tünetek, súlycsökkenés és gyengeség hónapokig tartó fennálása után kontaminált vékonybél szindrómával diagnosztizáltak.)  A gyógyulásom alapját a blogon is leírt diéták képezik. Ezen diéták közös jellemzője, hogy a nehezen emészthető szénhidrátok mennyiségét korlátozzák. 

Tiltólistás szénhidrátok


A gyógyulási folyamatom elején az IBS diétákat tanulmányozva hideg zuhanyként ért a felismerés, hogy addigi -vegetáriánus- étkezéseim főleg olyan ételekből álltak, melyek szinte az összes diétán tiltólistán (SCD, FODMAP) szerepelnek. Természetesen szöget ütött a fejemben, hogy a vega ételválasztásaim és étkezési szokásaim az évek alatt megalapozhatták a kontaminált vékonybél kialakulását elősegítő környezetet a bélrendszeremben.

Ha belegondolunk, mi okozhatja az IBS tüneteket és a kontaminált vékonybél szindrómát, nincs mit csodálkozni. Különösen, ha rengeteg szénhidrátot eszünk, ahogyan azt én is tettem. De lássuk csak, hogy miket és hogyan ettem fél évvel ezelőtt!

Mit?

Reggelire zabkása, magvakkal (chia, lenmag, kendermag), gyümölccsel, diófélével dúsítva. Ehhez jött egy nagy pohár narancslé, kávé sok tejjel és mézzel. Gyakran ettem nagy szelet, teljeskiőrlésű kenyeret növényi zsiradékkal, sok nyers zödséggel, szója vagy gabonafelvágottal, tojással, sajttal.
Étkezések között még több gyümölcsöt, "egészséges" kekszet, csokit majszoltam. 

Az ebéd és a vacsora főleg ilyen ételekből állt: nagy saláta, sürített (rántott) levesek zöldségből, de főképp nehezen emészthető bab- és borsófélékből. Természetesen sült, párolt, grillezett és friss zöldségek rendszeresen, válogatás nélkül kerültek az asztalra. Rengeteg gabonát és kását, illetve (rizs minden fajtája, hajdina, gríz, kukorica dara, stb.) ezeknél is több tésztát, kenyérfélét és krumplifélét ettem. Csak növényi olajat használtam. Gyakran estem túlzásba a fagyival és egyéb cukros édességekkel. 

Mikor?

Egy étkezés után aránylag hamar megéheztem. Ezt a fiziaki aktivitásommal magyaráztam, hisz majdnem minden nap sportoltam. Szinte folyamatosan nassoltam napközban (gyümölcs, "egészséges" kekszek, müzliszeletek, csoki). Nem tűnt fel, hogy ennek nem így kellene lennie, mint ahogyan a túlzott cukorfogyasztásom sem mértem fel.


Mennyit?
Nagyon sokat. Így visszatekintve főleg gyümölcsből, kenyérfélékből és egyéb gabonákból. Egy dupla adag vacsi desszerttel meg sem kottyant a nap végén... 
Érdekesség viszont, hogy vegaként sokkal kevesebb zöldséget fogyasztottam, mint most az SCD-t követve, húsevőként. Most a zöldségek nem a gabonák kiegészítői, hanem köretként, főételként szolgálnak.


Baktériumok tápláléka

Nos, a fenti élelmiszerek  minimum korlátozva, de inkább tiltva vannak mindegyik IBS diétában, amit próbáltam. Vegetáriánus étkezéseim bővelkedtek ellenálló keményítőkben, cukrokban, nehezen emészthető fruktózban és laktózban, sokaknak problémát okozó gluténben, és még sorolhatnám. Ezek az elemek más tényzőkkel  kiegészülve könnyedén a bélflóra kedvezőtlen irányba való elváltozását eredményezhetik, melyek a fenti betegségek kialakulásának kedveznek. Legalábbis az én esetemben ez bizton állítható.

A blogon is bemutatott diétákat vegetáriánusként is lehet követni, de ez pontos tervezést és odafigyelést igényel. Ha vegetáriánus vagy, és a fenti problémákkal küzdesz, esetleg érdemes módodsítani a fogyasztott élelmiszerek listáján és mennyiségén - a diétáknak megfelelően. Ehhez sok sikert és jó ötleteket kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése