2014. szeptember 30., kedd

Az irritábilis bél szindróma és SIBO természetes gyógymódjai


Az IBS és kontaminált vékonybél szindrómából való gyógyulásomról szóló bejegyzésben felsoroltam azokat a természetes gyógykészítményeket, gyógynövényeket és táplálékkiegészítőket, melyeket a kezelésem során alkalmaztunk. Azonban ezek csak egy részét képezik a gyakorlatban használt külnböző növényi anyagoknak, melyekkel az irritábilis bél szindróma tüneteit igyekeznek orvosolni.


Antibakteriális hatású gyógynövények és az IBS-SIBO kapcsolat


Amint azt lelkesen hangsúlyozom újra meg újra, egyes IBS kutató orvosok szerint az IBS mögöttes oka nagyon sokszor a Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO). Ezen elgondolás alapján az IBS kezelés sarkalatos pontja a baktériumoktól (esetleg más kórokozóktól) való megszabadulás. Ez általában antibiotikummal történik. Azonban a gyógyszereken kívül számos gyógynövény rendelkezik erős antibekteriális hatással. Íme néhány gyógynövény (általában esszenciális olaj formájában), amelyek erős baktérium-, vírus-, illetve gombaellenes hatását kutatások is megerősítik. Ezeket a növényeket teaként vagy kapszulák (fontos a csaomagoláson feltüntetett adagolás betartása) formájában széleskörűen használják az irritábilis bél szindróma (és kontaminált vékonybél)  kezelésére.


  • Koriander mag olaj
  • Citromfű olaj
  • Borsmenta olaj (népszerű, különösen vékonybélben felszívódó kapszulaként), és
  • Oregánó olaj: erős candida ellenes hatása is van! (én ezt használtam kapszula formájában)


Antibakteriális, gomba- és vírusellenes ételek, teák

Mindennapi fűszereink, zöldségeink is védenek egyes kórokozók ellen:
  • Petrezselyem, Babérlevél
  • Csilipaprika, Szegfűszeg
  • Majoranna, Köménymag
  • Koriander, Kapor, Szerecsendió, 
  • Tárkony, Kardamom, Bors, Torma
  • Kakukkfű tea, Fokhagyma, hagyma, 
  • Gyömbér, Káposzta, Répa,
  • Citrom, Zöld citrom, Ananász, Menta
  • Bazsalikom, Rozmaring, Citromfű, Oregánó
  • Kókuszzsír, Méz


Mi mennyire hatékony?

Saját tapasztalatom alapján a különböző gyógynövények IBS-re gyakorolt hatása egyéni tényező. Mindenkinek magának kell rájönnie, hogy a saját szervezetére mi van a legjobb hatással. Bár léteznek IBS-re széleskörben használt természetes növényi kivonatok, így a borsmenta olaj (lentebb), számomra pl. az oregánó olaj kapszula vált be jobban (ami mellett egyébként borsmenta teát is fogyasztottam).

Az egyes gyógynövények jogosultságát a gyógyászatban több helyen kutatják. Egy 2012-es kutatásban a gyakrabban használt természetes IBS gyógymódok hatékonyságát igyekeztek feltárni. Többek közt az alábbiakat találták:

1. Kimutatható jelentős javulás:
  • Borsmenta (Mentha piperita) olaj: Széleskörben használják IBS-re hasi fájdalmak csökkentése, illetve általánosan a tünetek csökkkentése
  • Articsóka (Cynara scolymus) (levél vizes, illetve alkoholos kivonata  erősen csökkentette a kellemetlen tüneteket hat hét alatt, míg  két hónap eltetltével erőteljes változást mutatkozott a normál bélmozgás irányába.
  • Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum): oldja a stresszt, növeli az életminőséget. (Normál adag esetén kerülni kell a közvetlen, erős napfényt!)
  • Bermudai maranta (Maranta arundinacea) gyökér por: hosszabb távon csökkentette a hasmenést és hasi fájdalmakat.
2. Nem volt statisztikailag kimutatható jelentős javulás az IBS tüneteiben,  de feltételezhető, hogy indirekt módon, a közérzet javításával, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásukkal az alábbiak is hasznosak lehetnek a kezelésben:
  • Orvosi füstike/ Földi epefű (Fumaria officinalis): pszichés tüneteket és stresszhelyzetre való reagálást javítja
  • Kurkuma/Sárga gyömbér (Curcuma longa) kevesebb hasi fájdalom és diszkomfort, valószínűleg baktériumellenes és gyulladáscsökkentő hatása miatt.
  • Orvosi aloé (Aloe Vera)   
3. Összetételek, formulák vizsgálata:

  • Kínai gyógynövény gyógyászatban (CHM/Chinese Herbal Medicine) használt különböző gyógynövény-formulák:  tünetekből adódó életminőség jelentős javulása következett be.
  • Carmint: Ez egy iráni gyógykészítmény, mely a következőkből áll: Citromfű, Fodormenta, Kerti koriándrom. Kutatások szerint egy nyolc hetes kúra jelentősen csökkentette a felfúvódást és a hasi fájdalmakat a kísérleti csoportban.
  • Iberogast vagy STW5: (9 összetevő: Tatárvirág/Iberis amara, Angelika gyökér, Kamillavirág, Kömény termés, Máriatövis termés, Citromfű, Borsmenta levél, Vérehulló fecskefű, Édesgyökér ): Hatékonynak találták.
  • Padama Lax-ot, egy tibeti hashajtó hatású összetételt hatásosnak találtak székrekedéses IBS esetében.



Borsmenta a sztár

A borsmenta széleskörben elterjedt az IBS kezelésében is. A borsmenta olaj ugyanis segít ellazítani a bélrendszer simaizomzatát, ezáltal csökkenti a belek túlzott, görcsös összehúzódását. A vékonybélben felszívódó borsmenta olaj kapszulák (egyes kutatások szerint a kömény olajjal kombináltak hatékonyabbak) bizonyítottan segítenek a hasmenés, felfúvódás, bélgáz kellemetlen tüneteinek enyhítésében. A fentiekben láthattuk, hogy a borsmenta olaj jelentős antibakteriális hatással is rendelkezik, mely a kontaminált bél alapú IBS tüneteknél lehet hasznos. 

Egyéb emésztőrendszeri használat
A borsmenta olaj relaxálja az emésztőrendszer simaizomzatát, így a gyomorfalat is. E tulajdonsága alapján segíthet a bélrendszer görcsös (hirtelen összehúzódó izom) állapotain. Sőt, egy kutatásban sikerrel csökkentették a bélgáz okozta kellemetlen tüneteket császármetszés után. Diszpepszia kezelésére is használják más összetevőkkel is kombinálva.

Amire figyelni kell a használatkor
Ne szedjék azok, akiknek rekeszizom sérvük vagy refluxuk van. Az epekövet rosszabbá teheti.
A lehetséges gyógyszer összeférhetetlenségekre figyelni kell! Borsmenta olajjal összeférhetetlenek lehetnek: Cyclosporine, Gyomorsav csökkentésére használt gyógyszerek, Cukorbetegséget kezelő gyógyszerek (a borsmenta olaj csökkentheti a vércukrot), Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Mindig ki kell kérni az orvos véleményét! 

Adagolás
Nagyon nagy dózisban mérgező lehet, ezért mindig be kell tartani a csomagoláson előírt adagolást! A leggyakoribb mellékhatás a székeléskor tapasztalható égő érzet. Ha ez megjelenik, csökkentsük az adagot.
Egy átlagos adagolás felnőtteknek így néz ki:

  • Kapszula: 1-2 kapszula (0.2 ml) 2-3 X naponta (gyártótól függ).
  • Tea: 1  teáskanál szárított borsmenta levelet áztassunk 2.5 dl forró vízbe 10 percig. Naponta 4X étkezések között. A tea nagyobb mennyiségű fogyasztása is biztonságosnak bizonyult.
Én borsmenta teát iszom rendszeresen, mert szeretem. A betegség (IBS és SIBO) kezdeti szakaszán ideiglenesen próbáltam a cseppeket és a vékonybélben felszívódó kapszulát is, de végül mást kezdtem el szedni rendszeresen.



További lehetőségek

Bár ez a bejegyzés csak a gyógynövényekről szól, az IBS és SIBO kezelésében az alábbiak lehetnek még hasznosak:
  • DIÉTA (SCD, Alacsony FODMAP, stb.)
  • Stressz csökkentése - Ajánlom a Vezesd az Életed Stúdiót (Pszichológus, Relaxációs módszerek, Jóga)
  • Akupunktúra 
  • Probiotikum
  • Székrekedéses IBS: Őrölt lenmag (egy kutatásban hatásosabbnak bizonyult a Psyllium/Bolhamag-nál. 
  • Gyulladás csökkentése (Pl. a La Pacho teát egy kedves olvasó ajánlotta)  



Saját tapasztalatom a gyógyhatású készítményekkel

A saját gyógyulásom érdekében tett lépésekről itt olvashatsz. Bár a leírtak közül én a diétát tartom a legfontosabbnak, ide másolom a bejegyzésből az általam használt táplálékkiegészítők listáját: 
  • Omega 3 (csak halolaj- EPA és DHA ): napi 2 X 4500 mg (Gyulladás csökkentése a bélben)
  • L-Glutamin:   1 X 3g reggel (Bélfal gyors regenerálódását segíti)
  • Oregánó olaj kapszula: 2 X 1 kapszula/150 mg (Erős antibakteriális hatása van. Az antibiotikumos kezelés után pár héttel vagy hónappal a  kontaminált vékonybél hajlamos lehet a visszatérésre... mi nem bíztuk a véletlenre.)
  • Orvosom ajánlott még kurkuma tablettát, ami többek közt a bélrendszer egészségét segít fenntartani. Én ezt csak pár napig szedtem, mert nem éreztem szükségét.
  • D3 vitamin (2-3 ezer NE), Magnézium, Cink: ezeket eleve szedtem.
  • Probiotium: én több próbálkozás után a Culturelle-nél maradtam. Vigyázni kell, mert nem mindenkinek ugyanaz a probiotikum törzs használ, illetve néhány esetben érdemes inkább elhagyni.
  • Frissítés: Az ötödik hónaptól abbahagytam az oregánó olaj, illetve L-glutamin szedését, és a (Omega-3) halolajat 1500 (esetenként 3000) mg/napra csökkentettem. 
Amint látjuk, a fentiekből számomra az oregánó olaj kapszula vált be. Ezenkívül sok kókuszzsírt is ettem (elsősorban a magas kalória miatt), ami baktérium- és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Természetesen a sikeres kombináció mindenkinél egyéni. Sok sikert kívánok a számodra leghatékonyabb gyógymódok megtalálásához!


💚💛💙LELKI TÁMOGATÁST SZERETNÉL VAGY ÉRZELMI EGYENSÚLYT KERESEL?
VEZESD AZ ÉLETED STÚDIÓBAN MEGTALÁLOD!💙💛💚



Források:
Rahimi R, Abdollahi M. Herbal medicines for the management of irritable bowel syndrome: A comprehensive review. World Journal of Gastroenterology 2012.02.21; 18(7):589-600
Vejdani R, Shalmani HR, Mir-Fattahi M, Sajed-Nia F, Abdollahi M, Zali MR, Mohammad Alizadeh AH, Bahari A, Amin G. The Efficacy of an Herbal Medicine, Carmint, on the Relief of Abdominal Pain and Bloating in Patients with Irritable Bowel Syndrome: A Pilot Study. Dig Dis Sci (2006) 51:1501–1507

http://www.biomedcentral.com/1472-6882/13/338
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/peppermint
http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=21736
http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=21838
http://www.alive.com/articles/view/17519/irritable_bowel_syndrome
http://voxxi.com/2013/08/08/natural-antibacterial-foods-herbs/


16 megjegyzés:

  1. Szia,
    Lecci megirnad, h Mo-on melyik korhazban-laborban tudtak kimutatni a SIBO-t? Illetve az orvos neve is erdekelne.
    Köszönettel,
    Csenge

    VálaszTörlés
  2. SZia Csenge,
    A SIBO/kontaminált véknybél szindróma kimutatására általában az un. hidrogén kilégzési tesztet (SIBO esetén laktulózzal) használják.
    http://www.taplaloka.hu/2013/10/a-hidrogen-kilegzesi-teszt-hogyan.html
    http://www.taplaloka.hu/2013/10/a-hidrogen-kilegzesi-teszt-teszt.html

    Nekem külföldön csinálták a tesztet, amit elvileg gasztroenterológus szakorvos ír ki. Magánrendelőkben, egészségközpontokban 1oooo Ft körül van a teszt ára Magyarországon. Az interneten sok lehetőséget találsz. Remélem, hamar megtalálod a megfelelő helyet!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Rea a blogot!! Én is SIBOval küzdök, külföldön. De még otthon csináltak laktóz tesztet. A doki csak annyit javasolt, hogy szedjek antibiotikumot. Bah.. Most én is csinálok egy protokolt. A blogoddal meg magyarázom az otthoni rokonoknak, h mit csinálok. Köszi :)

    VálaszTörlés
  4. SZia . Egem az erdekelne hogy a CUlturelle probiotikumot hol lehet beszerezni? Mert itt MAgyarorszagon nem talaltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszter,
      Igaz, ez a probiotikum tengerentúli, de itthon is kell, hogy találj hasonló összetételűt. A lényeg, hogy ez csak laktobacillus tartalmú. De kísérletezni kell a ülönböző összetevőkkel, mert mindenkinek egyedi a bélflórája:
      http://www.taplaloka.hu/2015/01/a-probiotikumok-kontaminalt-bel-es-ibs.html
      Az összetevők a Culturellben 1 kapszulára (általános étrendkiegészítőként napi 1 kapszuát javasol, utazás alatti védelemre napi 2 kapszulát): Lactobacillus GG (1o milliárd), Inulin (Chicory gyükér kivonat 2oo mg). Természetesen van ebben a márkábn más, magasabb erősségű is, csak most ennek a dobozát találtam meg itthon. Jó Egészséget kívánok!

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  5. Szia. koszonom a valaszodat!
    meg annyit szeretnek kerdezni hogy az l glutamint mikor a legcelszerubb fogyasztani ? Mert azt lattam h azt irtad hogy reggel de eves elott ehgyomorra vagy reggeli etkezes utan ? Hogy a leghatasosabb? Elore is koszi a valaszt! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszter,
      Általánosan étellel kell bevenni. Én por formában szedtem, és szó szerint étkezés közben: egyszerűen ráborítottam a reggeli rántottámra :) (A többi kiegészítőt étkezés után vettem be, főként, hogy vannak, melyek iritálhatják a gyomorfalat -pl. oregánó olaj kapszula)

      Törlés
  6. heló én annyit szeretnék kérdezni hogy éreztél-e olyat amikor kezdett helyre álni a bélflórád és a baktréiumok haltak le hogy kortyogni kezdett a hasad illetve a beleid ? :O
    én vettem acidofilusz tablettát és nekem után nagyon elkezdett morogni a belem :O ez most jót vagy rosszat jelent ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Többen tapasztalták, hogy amikor a baktériumok nagy számban kezdenek kipusztulni, akkor a tünetek átmenetileg felerősödhetnek, illetve újra előjöhetnek. Elain, az SCD-t népszerűsítő könyvében arról írt, hogy csupán diéta alkalmazásával is eljöhet egy ilyen pont. Én antibiotikum, probiotikum szedése után tapasztaltam hasonlót. Ezeket esetleg érdemes átfutni az esetedben:
      http://www.taplaloka.hu/2014/08/atmeneti-rosszabbodas-gyogyulas-alatt.html
      http://www.taplaloka.hu/2015/01/a-probiotikumok-kontaminalt-bel-es-ibs.html

      Törlés
  7. Szia! Kislányom is szedte a normixot utàna probiotikumot és neki is erősödött a gyomor-bélkorgàs morgás. Abbahagytuk a probiotikumot, de a helyzet nem vàltozott. Gluténmentes és tejmentes étrenden van. Köldök körül fáj a hasa, volt ilyen hasfàjàs nálad is? Mitől rendeződhet ez a bugyorgàs? Vàlaszod előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  8. Szia! Kislányom is szedte a normixot utàna probiotikumot és neki is erősödött a gyomor-bélkorgàs morgás. Abbahagytuk a probiotikumot, de a helyzet nem vàltozott. Gluténmentes és tejmentes étrenden van. Köldök körül fáj a hasa, volt ilyen hasfàjàs nálad is? Mitől rendeződhet ez a bugyorgàs? Vàlaszod előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  9. Szia Betti,
    Remélem, a kislányod már jobban van! Én nem szedtem Normixot és probiotikumot is keveset (erről egy régebbi posztban írtam
    http://www.taplaloka.hu/2015/01/a-probiotikumok-kontaminalt-bel-es-ibs.html
    A probiotikumos próbálkozások alatt csak hasfájós tüneteim voltak átmenetileg. Általánosságban a diéta megkezdtével, egyre csökkent a tünetek intenzitása, és hamar ráálltam egy gyógyulási pályára, aminek már nem volt része a fájdalom.
    Nem írtad, kapott-e a kislányod diagnózist valamire. A magam részéről én nem ettem semmi cukrot és gabonát (egyszerű szénhidrátot). Szerintem a betegség elején csak a glutént elhagyni nem elég, csak a fenntartáshoz érdemes így étkezni. Esetleg próbáld ezt a diétát, könnyebb lehet kisgyerekkel, ez gyorsan felszívódó cukrokat (glükóz/asztali cukor) és gabonát kis mennyiségben engedélyez:http://www.taplaloka.hu/2014/03/uj-ibs-dieta-az-ellenallo-rezisztens.html
    MIelőbbi jó Egészséget kívánok Mindkettőtöknek!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Rea!

    Nagyon jó az oldalad, köszönöm, hogy leírtál sok hasznos infót. A könyvet az SCD diétáról én is beszerzem.
    Nekem 6 éves lányom van, milyen étrend-kiegészítőket ajánlasz neki? Úgy értem, leírtad, hogy l-glutamin, cink, magnézium, halolaj, oregánó olaj, de milyen márka, hol szerezted be? Ha van webshopja, külföldi oldalról is tudok rendelni. Illetve gyerekeknek ajánlottak-e ezek? Nálunk reflux van, székrekedés és bélgyulladás. Az orvos tejmentes diétát javasolt,de ez úgy néz ki, nem elég. Azt mondta, kell kalcium pótlás is, de nem tudom, ez tényleg kell-e? Tudsz ezekben esetleg segíteni?
    Köszönettel:
    Tina.

    VálaszTörlés
  11. Szia!
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra kedves szerkesztő. Nekem is ugyanezek a tüneteim ,amiket te is leírtál, főleg a haspuffadás, gázképződés, hasmenés, hasfájás (egyszóval Ibs). Nagyon sokféle vizsgálaton túl vagyok már (tükrözések), sok orvosnál jártam, de eddig egyik sem tudott nekem segíteni (semmi szervi elváltozást nem találtak). Végre rátaláltam az oldaladra és hála neked én is meg fogom ezt a kilégzéses tesztet csináltatni!! Remélem most végre minden kiderül!
    Köszönöm hogy ezt a blogot létrehoztad! Nagyon sok embernek segítettél ezzel, akik hasonló problémával küzdenek.
    Üdv.: Enikő

    VálaszTörlés
  12. Szia, nagyon jó az oldal, gratulálok! Az érdekelne, hogy az oregano olajat meddig szedted? miből gondoltad, hogy most elég volt belőle, amikor abbahagytad? köszönöm, ha válaszolsz :)

    VálaszTörlés