2014. február 17., hétfő

Az IBS okai és kezelése a Cedars-Sinai Medical Center-ben

Az előző bejegyzésekben többször láthattuk, hogy a bélbetegségek diétával történő gyógyításának fontos eleme a bélflóra egyensúlyának helyreállítása. Ezzel összecseng Dr. Pimentel könyve arról, hogy milyen okok állhatnak az IBS (irritábilis bél szindróma) hátterében, és ennek megfelelően hogyan kezelik az IBS pácienseket a kaliforniai Cedars-Sinai Medical Center-ben.


Az IBS okai Dr. Pimentel elmélete szerint

Baktériumok: a  hiányzó láncszem az IBS gyógyításában

Dr.Pimentel azt állítja könyvében, hogy az IBS esetek nagy része sikeresen gyógyítható. Feltételezi, hogy az irritábilis bél szindrómát a baktériumok vékonybélben való elszaporodása eredményezi. Több lehetséges, a betegség kialakulását megelőző tényezőt nevez meg az IBS kiváltó okaként. Ezek az okozati tényezők láncszerűen idézik elő a betegséget.


Az IBS-hez vezető ördögi kör kialakulása a következő:

  1. Lehetséges akut bélfertőzés, ételmérgezés (utazás során pl.), esetleg paraziták, egyéb kórokozó
  2. A belek öntisztító mozgása kedvezőtlenebbé válik (lelassul)
  3. Ez bakteriális túlnövekedéshez vezet (kontaminált vékonybél)
  4. Emiatt különböző kémiai anyagok szabadulnak fel a bélfalban 
  5. Ez egyrészt a bélben túlérzékenységet (ételérzékenység, ételintolerancia), illetve gyorsuló bélmozgást (hasmenés) okozhat.
  6. Az előbbiek miatt is kialakuló stressz, tovább gátolja a tisztító bélmozgásokat, ami zárja az ördögi  kört.
Dr. Mark Pimentel
www.cedars-sinai.edu
Dr. Pimentel a könyvében kifejti a fenti jelenségek létrejöttét és kapcsolatát, illetve a bélfertőzés esetében a lehetséges kórokozókat és hajlamosító tényezőket. A lényeg, hogy például egy külföldi utazás alkalmával szerzett ételmérgezés vagy kórokozó (legtöbbször hányás/hasmenés tünetekkel) okolható a későbbiekben kialakuló bakteriális túlnövekedésért (kontaminált vékonybél szindróma vagy SIBO). Ez utóbbi állapot természetesen más okból is kialakulhat, hiszen például stressz hatására is megváltozhat a vékonybél öntisztítási folyamata.



IBS kezelési protokoll a Cedars-Sinai Medical Center-ben

  • Hidrogén kilégzési teszttel megállapítják, hogy van-e bakteriális túlnövekedés
  • Ha pozitív az eredmény, antibiotikumot használnak (Rifaximin, Neomycin, Vivonex)
  • Hidrogén kilégzési teszttel ellenőrzik, hogy eredményes volt-e a kezelés
    • Ha nem, újabb adag antibiotikoum következik
    • Ha igen, de nem érzi magát jobban: más okokat keresnek
    • Ha igen, és jobban érzi magát: 
      • Cél a bakteriális túlnövekedés megakadályozása a belek öntisztító folyamanatának stimulálásával
      • IBS Diéta (Cedars-Sinai)
      • gyógyszerek
      • emésztőenzimek (étel hamarabb, bél felső szakaszán tud felszívódni)
      • egyéb alternatív kezelés: gyógynövények, természetes gyógymódok
      • (pl. az akupunktúra kedvezően hat sok esetben)

Stressz, stressz, stressz?

Dr. Pimentel könyvét különösen hasznosnak tartom,  mert esetemben mindenki azt hajtogatta -beleértve az egyébként kiváló gasztroenterológusomat-, hogy az egyre súlyosbodó IBS tüneteim (krónikus hasmenés, hasgörcsök) a stressz miatt vannak. 

Dr. Pimentel azt hangsúlyozza a könyvében, hogy az orvostársadalom a történelem folyamán mindig is hajlamos volt nehezen értelmezhető betegségeket a stressz hatásának tulajdonítani, noha később fény derült az igazi okokra.  Mivel az IBS esetében gasztroenterológiai vizsgálatok során nem találnak látható károsodást a bélrendszerben, az esetek jó része aluldiagnosztizált marad!

Az én esetemben a kilégzési teszt kétértelmű pozitív eredményt hozott, és  tíz napos antibiotikumos kúrát kezdtem meg. Az addig alkalmazott, tüneteimet kordában tartó (SCD és FODMAP diéták kombinációja) diétámban alkalmazni kezdtem Dr. Pimentel diétás elveit (Cedars-Sinai diétás elvek) is a bél öntisztítási folyamatának ösztönzésére.




Forrás: 
Mark Pimentel, MD:  A new IBS solution. Bacteria-the missing link in treating irritable bowel syndrome.  (Health Point Press,CA 2006 )

3 megjegyzés:

  1. Fantasztikus vagy Rea, hogy ilyen alaosan ismerteted a gyógyulás lehetőségét.S mindezt ingyen, nem várva érte semmi hasznot. Nagyon sok munkád van benne, megérdemelted a gyógyulást. Ezerszer köszönet érte.

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom az előttem szólóhoz,de én totál rosszul lettem ettől a diétától,mert nem érzem képesnek magam egy ilyen megszorító diétára.Az életvitelem teljes feladását jelentené.Meg, már idős is vagyok hozzá.Vagy csak belefáradtam az eddigi próbálkozásokba.2 év után derült ki,hogy Sibom van.67évesen!Nesze neked nyugodt időskor!A gasztrós Normixot ajánl, a háziorvos indokolatlannak tartja.És, akkor keresgélsz az interneten.Amit kérdeznék,hogy mennyi ideig kellene ezt a diétát tartani?Normix?
    Megköszönném a reagálást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Normix nekem sem használt☹️ezzel a SCD illetve FODMAP diétával most kezdek megbarátkozni, nagyon durvának tartom, de annyira unom az állapotomat hogy csak megpróbálom, 76 éves vagyok, 6 éve küzdök a SIBOVAL, a Borsmentaolaj szedését javaslom, nekem korábban segített már, nagy dózisú 200 mg napi 3x 20 napig, majd csökkentve. A vörös szilfakéreg kapszula nagyon hatásos a hasmenésre, NOW gyártmány 400 mg. További gyógyulást

      Törlés