2014. február 13., csütörtök

GAPS-Diéta: Lelki betegségek okai a bélrendszerben Autizus, ADD, OCD, depresszió és egyéb betegségek gyógyítása diétával?

Hiperaktivitást, autizmust diétával?

Ez a bejegyzés sokunkat érinthet, mivel alapelgondolása, hogy pszichés tüneteket, betegségeket (depresszió, ADD, hiperaktivitás, stb.) gyógyíthatunk diéta segítségével. A következő sorokban leírt irányelveket így nem csak emésztőrendszeri problémával (IBS, kontaminélt vékonybél szindróma, stb.) küzdők követik.

A GAPS (Gut and Psychology Syndrome) egy olyan tünetcsoport, amit Dr. Natasha Cambell-McBridge fogalmazott meg. A táplálkozástudománnyal foglalkozó (eredetileg ideggyógyász) szakember elképzelése szerint bizonyos pszichés tünetek illetve betegségek eredete az emésztőrendszer problémájára vezethető vissza.

Elgondolása szerint az autizmus,  ADD, OCD, skizofrénia, epilepszia, depresszió, stb. emésztőrendszeri megbetegedésekként kezelendők. Amikor a bélfóra egyensúlya megbomlik, a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően a bélfalból. A meg nem emésztett ételt a bélben található baktériumok többek között méreganyagokká alakítják, amelyek felhalmozódnak a szervezetben. Az agy, ezeknek a toxinoknak a hatására, kevésbé tudja feldolgozni a érzékelő szervekből jövő információkat.

Amíg alacsony toxin szintnél a gyerekek például diszlexia vagy hiperaktivitás egyes jeleit mutathatják, addig magas toxin szintnél autizmus fejlődhet ki. Az érintett gyermekek nagy részénél a tünetek egy olyan kombinációja mutatkozik, ami nem igazán illik be egy diagnosztikai kategóriába sem.

Autizmus láncszem

Dr. Cambell-McBridge a megváltozott étkezési szokásokkal, ezálatal a bélflóra megváltozásával magyarázza a gyermekeknél diagnosztizált autizmus számának járványszerű növekedését. A szakember akkor kezdett el foglalkozni a témával, amikor saját gyermekét (három éves korában) autizmussal diagnosztizálták. MIközben segíteni szeretett volna gyermekének, kialakította a saját elméletét és az általa fémjelzett betegséget (GAPS). Igyekezetét siker koronázta, gyermeke teljesen meggyógyult.
Bár az elgondolást nem lehet tudományos kísérletekkel igazolni, a GASP diéta rengeteg családnak segített és segít jelenleg is a fentebb említett problémák megoldásában.


A GAPS gyógymód több részből tevődik össze:


  • Diéta (alapja az SCD -  specifikus szénhidrátdiéta emésztőrendszeri problémák kezelésére)
  • Táplálékkiegészítők (probiotikumok, vitaminok, emésztőenzimek, zsírsavak)
  • Méregtelenítés



Forrás:
http://www.gapsdiet.com

1 megjegyzés:

  1. Én 2013-ban olvastam ezt a könyvet, ez volt az első táplálkozástudománnyal kapcsolatos irodalom, amivel foglalkoztam. Persze komoly okom volt rá (...)
    A téma izgalmas...hasznos...a felépítés és érvelés is ragyogó! Mindenkinek csak ajánlani tudom, gyerekes és gyerek nélküli felnőtteknek egyaránt.
    Közben paleóra szigorítottam az étrendem, de ez a könyv indított el (...)

    VálaszTörlés