2014. március 6., csütörtök

IBS és SIBO: A gyógyulás útja

Már régóta fontolgatom, hogy beszámoljak arról, teljesen tünetmentes vagyok! A "gyógyulás" kifejezést még nem használnám, mivel még mindig követem kedvenc diétámat, az SCD-t, illetve célzottan eszem táplálékkiegészítőket.

Az alábbiakban a gyógyuláshoz vezető személyes utam, választásaim mutatom be. (A blogon bemutatott diétákat, diétás elveket használtam.) A betegség kezdetétől a mélypontig már laktóz- és gluténmentes étrendet követtem, de ez nem segített. A betegség mélypontjától kezdve az alábbiakat tettem és ettem (tesztek, gyógyszerek, étrend, táplálékkiegészítők).


💚💛💙LELKI TÁMOGATÁST SZERETNÉL VAGY ÉRZELMI EGYENSÚLYT KERESEL?
VEZESD AZ ÉLETED STÚDIÓBAN VAGY ONLINE MEGTALÁLOD!💙💛💚

Tesztek

  • Teljes vérkép, cöliakia teszt más betegségek kizárására a szakorvosom által. Eredmény: minden rendben és IBS (irritábilis bél szindróma) diagnózis.
  • Széklet-teszt parazitákra, giardia-ra, stb. (Cedars-Sinai protokoll: kizárni a parazitákat mint gyakori IBS és SIBO tünet okozók) - nálam negatív eredménnyel.
  • Hidrogén kilégzési (SIBO) teszt : konatminált vékonybél megállapítására. Nálam kétértelmű pozitív lett, de sok esetben hozhat negatív eredményt kontamináció mellett is!
    • Más, pontosabb, diagnosztikus módszer lehet az Organic Acid ("szerves sav"?:) teszt, például a Metametrix cégtől, ami alapján a baktériumok, gombák által lebontott anyagok bomlástermékeiből lehet következtetni a kontaminált vékonybél állapotra. Én ezt kihagytam a pozitív SIBO teszt miatt.
  • Átfogó székletteszt: Metametrix GI effect teszt
    • Ez a teszt gyakorlatilag nagyon pontosan jelez parazitákat, becsül tápanyag felszívódási zavarokat és a különböző baktériumfajták mennyiségét a vastagbélben. (Ez egy elég költséges teszt, amit itt fizetett a biztosítóm, de nem tudom, hogy Magyarországon elérhető-e...)
    • A teszt jelentős "túlszaporulatot" (igazából nem tudják megmondani, mi  az elfogadható mérték, ez a kutatási terület még gyerekcipőben jár) becsült néhány fajta baktériumból. Itt van jelentősége, milyen probiotikumot szedünk, ha érdemes egyáltalán. Minden más bélfunkcióm rendben volt.


Gyógyszeres kezelés

  • Antibiotikum (kontaminált vékonybélre / SIBO)
    • (esetemben 10 napig Rifaximin )
    • A kúra hetedik napjától nagy mennyiségű, több törzset tartalmazó probiotikumot kezdtem el szedni.
    • A probiotikumból vissza kellett vennem és megváltoztatni az összetételt, mert nem éreztem magam jól tőle. Szerencsére addigre megjött a metametrix széklet-teszt eredménye, mutatva, mi az a jó baktérium, amiből relatív kevés volt a vastagbélben- esetemben lactobacillus, de sok SIBO esetben nem az!


Étrend

  • Ételnaplót vezettem, hogy tudjam, mi okoz tünetet
  • Első 5 nap:  
    • SCD alapdiéta, amely csont-és húsléből, az abban főtt húsból és porcokból (ezek gyógyítják a bélfalat), kevés zsíros, érlelt (laktózt már nem tartalmazó) sajtból, jó minőségű vajból, pár fajta hámozottt, főtt és turmixolt zöldségből, gyümölcsből állt. Inni csak vizet ittam. 
    • Napi 3 étkezés nassolás nélkül, sok folyadék (Ez egy Cedars-Sinai alapelv és igyekszem folyamatosan betartani)
  • 1. hónaptól:
    • Az SCD-t kombináltam az alacsony FODMAP diétával: csak azokat a zöldségeket, gyümölcsöket választottam, amelyeket mindkét diéta megenged. 
    • MInden zöldséget és gyümölcsöt főztem, turmixoltam: ezáltal könnyebben emészthetőbbek lesznek, és kevesebb marad a baktériumoknak...
    • Kevés higított friss gyümöcslevet, gyógyteát (borsmenta, kamilla) ittam. 
    • Találtam egy olyan multivitamint, ami nem tartalmaz nehezen emészthető (magas FODMAP, SCD tiltott) összetevőket. Ilyen lehet  pl. a szorbitol, chicory gyökér, stb. Előtte egy jóval drágább, természetes forrásokból készített multivitamint szedtem. Ezt egy olcsóbb szintetikusra kellett cserélnem, amiben nem voltak nehezen emészthető dolgok.
    • Elkezdtem probiotikumot szedni (Culturelle márka: csak lactobacilli-t tartalmaz), amit 8 nap után abbahagytam a hidrogén kilégzési teszt elvégzése miatt. A probiotikummal vigyázni kell, különösen SIBO esetében, nem mindenkinél előnyös a használata! 
    • Hogy hízzak, a diéta (SCD-FODMAP kombó) miatt kieső szénhidrátot (főleg gabonát) zsírral pótoltam. Egyre több tömény tejszínt, vajat, stb. ettem. Sok IBS páciens nem tolerálja a zsírt, fogyasztásával vigyázni kell, mert előhozhatja a tüneteket! 
  • 2. hónaptól:
    • Két hónap után elkezdtem enni a magasabb FODMAP-pal rendelkező zöldségeket is.
    • Célzott táplálékkiegészítőket kezdtem szedni a bélfal gyógyítására
    • Egyre kevesebbet turmixoltam, és már képes voltam kis mennyiségű nyers salátát, gyümölcsöt enni. Csak érett gyümölcsöt válassz: azokat könnyebb emészteni.
  • 3. hónaptól:
    • A harmadik hónap végétől elkezdtem kicsit csalni: fekete csoki, több kávé, ritkán egy kis krumpli (amit ha lehet, turmixolj vagy főzz túl, ezáltal könnyebben emészthetőbb lesz).
  • 4. hónaptól:
    • Hamarosan tervezem visszavezetni az étrendembe kis mennyiségben a gluténmentes gabonákat, magvakat.


Táplálékkiegészítők -természetes gyógykészítmények a témában jártas háziorvosom javaslatával

  • Omega 3 (csak halolaj- EPA és DHA ): napi 2 X 4500 mg (Gyulladás csökkentése a bélben)
  • L-Glutamin:   1 X 3g reggel (Bélfal gyors regenerálódását segíti)
  • Oregánó olaj kapszula: 2 X 1 kapszula/150 mg (Erős antibakteriális hatása van. Az antibiotikumos kezelés után pár héttel vagy hónappal a  kontaminált vékonybél hajlamos lehet a visszatérésre... mi nem bíztuk a véletlenre.)
  • Orvosom ajánlott még kurkuma tablettát, ami többek közt a bélrendszer egészségét segít fenntartani. Én ezt csak pár napig szedtem, mert nem éreztem szükségét.
  • D3 vitamin (2-3 ezer NE), Magnézium, Cink: ezeket eleve szedtem.
  • Probiotium: én több próbálkozás után a Culturelle-nél maradtam. Vigyázni kell, mert nem mindenkinek ugyanaz a probiotikum törzs használ, illetve néhány esetben érdemes inkább elhagyni.
  • Frissítés: Az ötödik hónaptól abbahagytam az oregánó olaj, illetve L-glutamin szedését, és a (Omega-3) halolajat 1500 (esetenként 3000) mg/napra csökkentettem. 
(Ebben a bejegyzésben az IBS és kontaminált vékonybél kezelésére általánosan használt természetes gyógymódokat, gyógynövény-készítményeket veszem sorba.)

Ezeket szedem: IBS/ SIBO harcos garmada :)


Eredmény

Ahogy írtam, nagyszerűen érzem magam. Nincsenek hasgörcseim, és a mosdó látogatásának minden részletével (rendszeresség, minőség, ürítési inger erőssége és kontrollálhatósága) elégedett vagyok. 
A gyógyulási folyamat az IBS-ből (és egyben kontaminált vékonybél szindrómából) egyértelműen a diétás megszorításokkal kezdődött. Nem tudom, hogy a diéta miatt-e, de bónuszként a négy évvel ezelőtt fellépő ételérzékenységi tüneteim (ekcéma) is teljesen megszűntek.
Ebben a bejegyzésben arról olvashatsz, hogyan befolyásolta a koleszterinszintemet a hízás céljából napi rendszerességgel fogyasztott óriási zsírmennyiség.

Bár a tünetek fennállásakor sokszor nehéz elhinni, hogy valaha minden újra a régi lesz, én csak bátorítani tudok mindenkit: csak idő kérdése és egészségesek leszünk! Lendületet, kiatrtást és hitet kívánok a gyógyuláshoz! 

Ha pedig lelki támogatásra vagy tanácsadásra van szükséged, ITT megtalálod!

29 megjegyzés:

  1. Szia Rea,
    hálásan köszönöm neked ezt a blogot, rengeteget segít! Az egyetlen támpontom most! Nagy erőt ad nekem, és biztosan még sokaknak, hogy milyen kitartással csináltad végig ezt a kemény diétát, és hogy milyen fantasztikus javulást értél el vele. Nagyon szépen összeszedett blog, igazi kincs lehet a hasonló problémákkal küzdőknek!

    VálaszTörlés
  2. Szia Rubylia,
    Remélem egyre jobban és jobban leszel! Köszönöm a kedves szavaid. Igazából a diéta nem kemény, csak az átmenet kacifántos... Mára, ha ránézek egy édes péksütire, csak az adalékanyagokat, cukrot, glutént látom benne. Ami egészségessé tesz, azt a szervezeted egy idő után kívánni és szeretni fogja! Kitartás!

    VálaszTörlés
  3. Érdeklődnék, voltak-e ismeretlen eredetű ízületi fájdalmak az IBS mellett ?

    VálaszTörlés
  4. Nem, legalábbis nem emlékszem, hogy lettek volna.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Rea! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, nagy segítséget jelent számomra a betegség elleni küzdelemben. Az előző orvosom javaslatára csak diétáztam, mert szerinte azzal is gyógyítható ez a betegség. Több mint fél év alatt annyit sikerült elérni, hogy nem vagyok minden nap rosszul, hanem hetente "csak" kétszer-háromszor (hasfájás (köldök körül)+ hasmenés). Két hónapon keresztül pedig minden mentesen étkeztem (nem ettem cukort, zsiradékot, glutént, tejet, fűszereket), az állapotom ennek ellenére nem javult. A mostani orvosom valószínűleg antibiotikum-kúrát fog alkalmazni...viszont az a félelmem, hogy attól súlyosbodni fog az állapotom, mert így történt, amikor első körben Normix-szal próbáltak gyógyítani. Nálad volt az antibiotikumnak mellékhatása? Nem nagyon találtam ezzel kapcsolatos információkat a neten sem. Válaszod előre is köszönöm! Üdv, Sophie

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sophie,
      Én tűkön ülve vártam az antibiotikumot, amit csak teszteredmény után voltak hajlandók adni. Előtte diétával stabilizáltam magam, de hízni csak a kúra után kezdtem. A baktériumok egy filmréteget képeznek a bélfalon, ami roncsolja a bélbolyhokat, lehetetlenné téve egyes tápanyagok felszívódását, megemésztését. A nem megemésztett ételekkel pedig sajnos tudjuk, mi történik...Ha SIBO a problémád alapja, akkor egy általános kezelési politika (http://www.taplaloka.hu/2014/02/az-ibs-okai-es-kezelese-cedar-sinai.html) alapján működnie kell az antibiotikumnak. Én eléggé természetes -gyógymód párti vagyok, de vannak esetek, amikor a gyógyszerek nagyon is jól jönnek. Mondjuk 47 kilósan (175 centihez) én nagyon boldogan vettem be az első szemet :) A kezelés vége fele "rosszabbul" lettem, ami lehetett herx reakció (http://www.taplaloka.hu/2014/08/atmeneti-rosszabbodas-gyogyulas-alatt.html ) az antibiotikumra, vagy a lórúgás dózisú probiotikumra - ez utóbbit pár napon belül abba is hagytam.(http://www.taplaloka.hu/2015/01/a-probiotikumok-kontaminalt-bel-es-ibs.html). A reakció csak "ijesztő" volt, mert a kúra előtt már diétával megszűntetett tünetek tértek vissza. Szerencséra hamarosan SOKKAL jobban lettem. Szóva: ha van időnk/testtömegünk/energiánk, elég lehet a diéta (Elaine is ezt hangsúlyozza az SCD-t népszerűsítő könyvében http://www.taplaloka.hu/2013/11/scd-specifikus-szenhidrat-dieta.html). Számomra nem volt elég. Viszont a jó hír, hogy 1 kezelés elég volt, utána minden ment diétával, mint a karikacsapás, mérhető javulással. :) Kitartást és gyors gyógyulást kívánok Neked!

      Törlés
  6. Szia Rea ibsbe szenvedek és emiatt a nyombelem is be van gyulladva mert picit több a savam segitséget keresek 33-éves férfi vagyok ha gondolod https://www.facebook.com/kokai.jozsef1
    Iszonyúan nagy segitség lennél.

    VálaszTörlés
  7. Szia Rea!

    Nagyon tisztellek azért, hogy megosztod a saját sztoridat, és a gyógyulás menetét. Sajnos én is IBSz és baloldali colitisben szenvedek, akarom mondani már nem annyira szendvedek...ugyanis 2,5 éve én is SCD (GAPS) diétára váltottam, néhány hónap után pedig paleóra szigorítottam (sajtokat sem ehetek). Nagyon sokat javult az állapotom, amit itt levezetsz, azt 100%-ban alá tudom támasztani. Vagyis, van megoldás ezekből a betegségekből!

    Nagyon örülök ennek az oldalnak, a crohn-colitis.hu - n már többször ajánlottam a fórumtagoknak - sajnos megdöbbentő, hogy mekkora a félretájékoztatás, és az ellenállás az emberkben, pedig nagyon súlyos állapotokat lehet olvasni! -, remélem egyre többen rájönnek, hogy a tüneti kezeléseket csak a szigorú étrendváltás oldhatja fel, és indíthat el a gyógyulás útján (...)

    További sikeres ténykedést, és persze jó egészséget! :)

    Üdv. Ultra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ultra,
      Nagyon klassz, hogy tartod a diétát! Remélem, hamarosan tökéletesen egészséges leszel! (Bár nem okoz gondot, tejterméket már én sem nagyon eszem, főleg a tejszín-zsíros sajt alapú hízókúra után :))) A szervezet pontosan tudja, mire van szüksége ahhoz, hogy meggyógyítsa magát. Remélem, egyre többen rájövünk erre :)

      Törlés
  8. Szia Rea,
    Hasonlo uton jarok most mint anno Te, a kutakodasaim nagyjabol pont oda vezettek amit itt leirsz, csak en meg nem kezdtem el. A kerdesem az lenne hogy tudsz e olyan orvost/termeszetgyogyaszt ajanlani, aki ezekrol a dolgokrol tajekozott, ebben a folyamatban partner lehet? Mert akiknel en voltam azok nem sokat tudnak a taplalekkal es a kiegeszetikkel valo gyogyitasrol. Koszi!
    -Gergo

    VálaszTörlés
  9. Szia,

    Engem is most diagnosztizáltak SIBO-val laktózérzékenységgel összekapcsolva. Én Normix 200mg-os tablettát kaptam 6 napra2x2-vel + 6 hét szünet majd ismételt kúra. A gyógyszer szedésével elkezdtem én is az SCD diétát (+laktózmentes), amit elég nehéz tartani férfi létemre, de megéri. Még csak a 3.napnál tartok, de aláírom, hogy működik és sokkal jobban vagyok, mint voltam. A nagydolgok is elkezdtek normalizálódni(megszűnt a hasmenés, átálltam a 4. és 5. típusú székletre a 6-7-ből) . A diétámat én kiegészítem még D3 és C vitaminnal, szelénnel, cinkkel és halolaj kapszulával. Az én orvosom csak a tabletta kúrát javasolta. Szerintem is a kettőt együtt kell csinálni úgy van értelme. Probiotikumot sem javasolt, ezért megkérdeztem egy másik dokit aki szerint lehet szedni a kúra után. Az orvosok már ismerik a betegséget és ki is tudják könnyen mutatni laktulóz tesztel, de a kezelésben mikéntjében kevesen értenek egyet. Mivel a betegség alapvetően bakteriális olyan helyen, ahol nem kéne ezért sok orvos nem javasolja a probiotikumot. Az igazság a kettő között lehet. Én nagyon hasznosnak találom ezt a kis oldalt, mivel sokáig abban a hitben voltam, hogy pszichés eredetű és senki nem hitte el nekem a tüneteket. Azonban olyan rosszul lettem egy alkalom után, hogy a kivizsgálás mellett döntöttem. Én csak normális magánklinikát javaslok, mert így is elhúzódott kb. 2 hónapig (kb 8 látogatáson estem túl biopszia nélkül). Tudom ez sokaknak drága, de megéri, hogy ne fusson az ember és ne görcsöljön se testileg, se fizikailag.

    Kitartást mindenkinek !
    Üdv
    Tomi (27)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tomi!

      Meg tudnád mondani, melyik az a "normális" magánklinika?

      Köszönöm!

      Gigi

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Szia,
      Bármelyik megfelel, amelyiknél van lehetőség H2 kilégzési teszt elvégzésére, de a legfontosabb a lelki nyugalom mert ez egy tipikus stresszhez köthető betegség.

      Törlés
  10. Szervusz, Rea!
    Nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat, mert hasonló cipőben járok. Annyi különbséggel, hogy én nem fogyok, sőt, az utóbbi időben inkább híztam. De a hangos bélkorgás, felfújódás, hasfájás, rajtaütés-szerű hasmenések megkeserítik az életem.
    Labor, ultrahang, székletvizsgálat rendben, ezekre elküldött a háziorvosom, majd elküldött gasztroenterológushoz, aki SIBO-gyanút írt a papíromra, de nem sokat foglalkozott velem. Felírt egy gyógyszert, és azt mondta, hogy ha nem múlnak a tünetek, menjek vissza vastagbél-tükrözésre (gyomor-tükrözés már volt). Mintha csak ez az egy vizsgálat létezne. Ha muszáj, bevállalom, de közben olvasom, hogy még számos diagnosztizáló módszer létezik.
    Lehet, kénytelen leszek magánúton utána járni a dolgoknak.
    Azt kérdezném tőled, hogy tudnál-e konkrét étel-tippeket mondani - ha nem túl nagy gond -, pl. reggelire, ebédre, vacsorára, ezzel az SCD diétával? Mert ahogy nézem a tiltott és megengedett ételek listáját, nem sok ötletem van. Ha esetleg volt ilyen a blogodon, és elkerülte a figyelmemet, akkor bocs.
    Előre is megköszönöm a segítségedet.

    Üdv.: Ivy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ivy!

      Pont ugyanabban a cipőben járok, mint te.
      Fel tudnánk venni a kapcsolatot, hogy tapasztalatot cseréljünk?

      Gigi

      Törlés
    2. Szia Ivy,
      A SIBO-t nálam H2 kilégzési teszttel igazolták. (Negatív teszteredménnyel is lehet bakteriális túlszaporodás a bélben, nekem "is csak" határértéket mutatott ki a teszt nagyon erős rosszullét mellett. Egyesek szerint ennek a tesztnek is megvannak a maga korlátai) :
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856094/
      Nálam "működött" a teszt, amit már nagyon sok helyen végeznek, sajnos valószínűleg a magánrendelés a leggyorsabb..

      Étkezésnél a lényeg, hogy amíg a bélfal sérült, addig nagyon kevés dolgot tud megemészteni. A rostos élelmiszerek rajtam pl. egyből keresztül mentek. A dolgot tetézi, hogy a meg nem emésztett ételek egy nagy részét (:szénhidrátok, cukrok (laktóz is a tejtermékekben), édesítők, stb.) a baktériumok a maguk számára hasznosítják.
      Ezért a lényeg az étkezésben bizonyos elvek követése: SCD (egyszerű szénhidrátokteljes kiiktatása), Alacsony FODMAP (nehezen emészthető részeket tartalmazó élelmiszerek kiiktatása, zöldségek-gyümölcsök közül is), Cedars-Sinai (minél hamarabb /ezért a bélrendszerben minél fentebb/ felszívódó ételek választása: ezek többnyire magasabb glikémiás indexszel rendelkező dolgok: pl asztali cukor barna helyett.).
      Tehát: cukrokat, laktózt, hüvelyeseket (babfélék, szója, stb) iktasd ki, rostot az elején csökkentsd minimálisra (zöldségek pl főzve, ne nyers saliban!), én nem ennék gabonát sem, de glutént semmmiképp. Esetleg kevés, nagyon megfőzőtt zabkása, kevés rizs. Vigyázz, hogy ne melegíts újra gabonaételeket (rizs) vagy nagyon forrald őket át a bennük lévő baktériumok miatt.
      Amikor nagyon rosszul voltam, ezeket ettem:
      http://www.taplaloka.hu/2014/02/scd-alapdieta-hogyan-allitsuk-meg.html
      Tudom, ez nagyon sok energia, ezért írtam az alapelveket..
      Ilyesmi volt az étrendem: Reggeli tojás, szalonna, főtt majd később nyers zöldségek, banán. Ebéd, vacsora: húsleves, hús vagy hal, főtt/sült zöldséggel, néha kevés rizzsel vagy minimális krumplival, sütőtökkel, stb. Nasi útra: érett banán, érlelt saj és zsíros joghurt néha, rizskeksz, dió, mandula, főtt tojás, nyers gyümivel óvatosan!!!
      MIelőbbi gyógyulást kívánok!

      Törlés
    3. Szia! Én sibo mellett fruktózos is vagyok, és keményítő/zsírlebontó enzim se tökéletes..én is kapok majd normix kúrát, előtte kaptam a pro gastro 825-öt(4 napig bírtam, folyamatosan ment a hasam). Eleve úgy tudom antibiotikum kúra után vagy mellett jó. De ezt mondta az orvos(sajnos magánban). Volt székletminta, de nem a drágább szerintem, anélkül esélytelen kideríteni melyik probio jó? Vagy kell-e? :( honnan tudom ha nem jó? Mert amikor első nap felhívtam az orvost, elkezdte, hogy normális h puffadok(akkor még épp csak az volt). Ha megy tőle a hasam, és biztos attól(éhgyomorra vettem be ráadásul, vagyis biztos). Akkor vàltsak? És reménykedjek lesz végre jó is? :/ ha nekem a fűszereket se lehet, mert azt mondták ne, akkor mikor merjem megpróbálni pl.az oregáno olaj kapszulát? Próbàltam egyébként(igaz antibiotikum nélkül), reméltem elég helyette, de akkor utána, mellette? Vagy inkább ne, ha nem jó az elején a fűszer. Mert puffadtam, de nem biztos, hogy attól, orvos szerint most normális mindentől amit eszek amig ott vannak a rossz bacik ugye. :/ azt sajnos észrevettem, hogy a rostos ételek engem is meghajtanak sajnos jelenleg legalábbis..:(

      Törlés
  11. Szia. Azt megkérdezhetem, hogy a tüneteid fokozatosan enyhültek ahogy csináltad a diétát vagy kellett több hét mire jobb lett?két hete csinálom a diétát de eddig még semmi változás.
    Köszi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, engem is érdekelne ez! :)

      Törlés
    2. Sziasztok,
      Jobb későn, mint... :)
      A nagyon kellemetlen tünetek az elején hetek alatt enyhültek, a normális étrend visszaállításához -fokozatos javulás mellett- több mint egy év kellett.

      Törlés
  12. Sziasztok! Nem tudom van-e még valaki ezen az oldalon, de hátha valaki válaszol. A lányom már 2 hónapja szenved az általatok is leírt tünetekkel, mire végre elvégezték a kifújásos tesztet. Nektek milyen érték jött ki a vizsgálat során? Neki az első fújás után 78 volt az értéke. Kapott antibiotikumot, bélfertőtlenítőt, probiotikumot és diétázunk, alig eszik valamit, nem mer kimozdulni itthonról. Sajnos nem nagyon javul az állapota. Van tanácsotok?

    VálaszTörlés
  13. Nem tudom még van-e itt valaki. :) bízom benne, hogy igen. Sajnos SIBOM van :( el telt 3 hónap. Most ott tartok, hogy két ellentmondás van. Voltam egy diatetikusnál, aki azt mondta cukor nyista a másik most azt, hogy pont azt kellett volna. Ő azt mondta ne egyek semmi felvágottat a másik nyugodtan és megadott hozzá 3 márkát. Kiben bízzak? A doktor 1 évig 1 fajta probiotikumot szedet velem. A másik helyen közölték felváltva kell melyik a helyes? Segítsetek kérlek! Köszönöm

    VálaszTörlés
  14. Szia Rea!
    Szeretném megkérdezni, hogy melyik gyártó oregáno kapszuláját szedted? Zselatin kapszula volt? Próbáltam beazonosítani a kép alapján, de nem ment.
    Köszi!
    Ádám

    VálaszTörlés
  15. Szia Rea! Nagyon köszönöm neked ezt a blogot. Hasonló problémával küzdöm,nekem is a FODMAP-ot kell SCD-vel kombinálnom. Így nagyon nagy segítséget jelentenek az írásaid! Remélem,azóta is jól vagy!
    Üdv,Viki!

    VálaszTörlés
  16. Kedves Rea!

    Tudnánk beszélni emailen? Esetleg Facebookon?
    Köszönöm szépen
    Iváncsik Kitti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kitti,
      Rég nem foglalkoztam a bloggal, kicsit késve írok...
      Remélem, már jobban vagy!
      Ha még aktuális, kérlek, töltsd ki a kapcsolatfelvételi űrlapot vagy keress emailen: andrea @ vezesdazeleted. hu

      Törlés
  17. Szia Rea
    Nekem is Normixot írtak fel . Kilégzéses teszten voltam , pozitív lett , nagyon nem ragoztàk túl a kiértékelést .
    A puffadásom nem szűnik ezèrt ma volt gyomor es vastagbéltükrözésem egyelôre negatív , helicobactert még nèzik .
    A Normix miatt vagyok bajban , szedjem ne szedjem . Az antibiotikum a mumus mindig ezért félek kicsit illetve kell e v nem kell e mellé probiotikum . Az orvos mondta szedjek , de az enterolt mondta amiről nem győzött meg ? Mit ajanlasz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      Kicsit megkésve írok..
      Remélem, már jobban vagy!
      Nem adhatok orvosi tanácsot, a blogon azt osztottam meg, amit én tettem.
      Én követtem utasításokat. A bélflóra mindenkinél egyedi.
      Én a betegség elején szedtem probiotikumot, de többfajta kipróbálása után csak egy egyszerű lactobacillus alapú vált be, ezt 1-2 hónapig szedtem.

      Törlés