2014. február 23., vasárnap

A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)

Láthattuk, hogy vannak IBS szakértő orvosok, akik az IBS (irritábilis bél szindróma) tüneteinek nagy részét a belek bakteriális túlnövekedésével hozzák kapcsolatba. Ez az állapot egy külön betegség, amelyet kontaminált bél szindrómának, vagy angol mozaikszóval SIBO-nak (small intestinal bacterial overgrowth) neveznek. Engem is  ezzel a kórképpel diagnosztizáltak miután az erős IBS tüneteim már hosszú hónapok óta fennálltak.

A kontaminált vékonybél szindróma a baktériumok túlszaporodását jelenti a vékonybélben. Normál esetben a vastagbél bővelkedik baktériumokban, ezzel szemben csak kis mennyisségű baktérium található a vékonybélben. Ha a vékonybélben jelentősen megnövekedik a baktériumok mennyisége, a bélfal károsodik, és az elfogyasztott ételből a tápanyagok nem szívódnak fel rendesen a szervezetben. 


Természetes védelem

Dr. Pimentel (a kontaminált bél és az IBS -irritábilis bél szindróma- kapcsolatának kutatója), a könyvében hangsúlyozza, hogy az emberi szervezet számos mechanizmussal rendelkezik, hogy a baktériumok ne tudjanak elszaporodni a vékonybélben. Ezek a következők:
  • A gyomorsav és az epe véd a szájon keresztül érkező baktériumok ellen (kiváve a H. pylori-t, ami túléli a gyomorsavat)
  • Az Ileocaecalis billenttyű a vastagbél irányából érkező baktériumok ellen védi a vékonybelet. 
  • A bélrendszer falában lévő limfociták (fehérvérsejt fajta) azonosítják és megtámadják a baktériumokat, megakadályozva azok továbbjutását a szervezetbe a bélfalon keresztül.
  • A vékonybél tisztító, hullámszerű mozgása kitakarítja a baktériumokat a vékonybélből.

A kontaminált vékonybél szindróma okai

A baktériumok túlnövekedésének több oka is lehet. Ezek a következők:

  • A vékonybél öntisztító, hullámszerű mozgásának megváltozása,
  • a béltartalom túl lassú mozgása a belekben, 
  • különböző gyógyszerek,
  • stressz, 
  • hegesedés a beleken hasi műtétek után,
  • műtétek, melyek megváltoztatják a vékonybél anatómiáját,
  • belekre húzódó endometriózis,
  • Crohn betegség,
  • a hasnyálmirigy működésének zavara
  • nem elegendő gyomorsav,
  • öregedés,
  • az ileocaecalis billenttyű működésének zavara.

A vékonybél elégtelen öntisztító mozgása 

A vékonybél tisztító mozgásai, hullámai nagyon fontosak a kontaminált vékonybél szindróma megelőzésében. Amikor nem eszünk, akkor ezek a hullámok kilencven percenként tisztítják a belet, az ételekből maradt részecskéket -és az esetleges baktériumokat- a vastagbélbe juttatva. Ez a mozgás csak étkezés, emésztés, és a tápanyagok felszívódása alatt "kapcsol" ki. Ha ezek a mozgások elégtelenek, az a baktériumok elszaporodását eredményezheti a vékonybélben. (Akut bélfertőzés, ételmérgezés (utazás során pl.),  paraziták, vagy egyéb kórokozók, valamint a nem megfelelő étkezési szokások és a stressz is a mozgások megváltozását okozhatják.)


A kontaminált vékonybél szindróma jelei lehetnek:  felfúvódás, bélgáz, normálistól eltérő váltakozó bélmozgás (hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása), hasi görcsök és fájdalom, súlyos esetben fogyás, anémia (ez utóbbiak a tápanyagok elégtelen felszívódása miatt).


A kontaminált vékonybél szindróma diagnosztizálása: A hidrogén kilégzési tesztet (SIBO teszt) használják a kontaminált bél szindróma megállapítására, miután minden egyéb okot kizártak. 



A kontaminált vékonybél szindróma gyógyítása:

Ezekről az előző bejegyzésben olvashatsz.
  • Antibiotikumos kezelés (hivatalos verzió: nekem a szakorvos csak ezt írta elő...)
  • Öntisztító mozgások stimulálása pl. étkezési szokások megváltoztatásával
  • Diétás elvek, és diéta (én ezt használtama baktériumok elszaporodásának megelőzésére. Ez itt egy újabb diétás megközelítés.
  • Kiegészítő kezelésekkel az emésztést segítik (emésztőenzimek), és táplálékkiegészítőkkel a bélfalat gyógyítják
Dr. Pimentel könyvében állítja, hogy nagyon sok esetben a kontaminált vékonybél szindróma az IBS (irritábilis bél szindróma) mögöttes oka. Kutatási eredményekkel rámutat, hogy a hasmenéses típusú IBS páciensek kilégzési teszt pozitív eredményeit a hidrogén, míg a székrekedéses típusú IBS páciensek pozitív eredményeit a metán gáz okozta.

Engem négy hónapja diagnosztizáltak kontaminált vékonybél szindrómával (három hónapja tartó erős IBS tünetek fennálása után). Egy ideje teljesen tünetmentes vagyok. Itt olvashatsz arról, hogy esetemben pontosan milyen lépések (tesztek, diéta, gyógyszer, táplálékkiegészítők) vezetnek a teljes gyógyulás felé. Itt arról írtam, milyen természetes gyógymódok, gyógynövények jöhetnek még szóba IBS és SIBO kezelésekor.

Frissítés: 
Mára teljesen gyógyultnak érzem magam: megengedőbben diétázom, a tünetek nem jöttek vissza, az elsőn kívül nem kellett több antibiotikumos kezelés, nem szedek probiotikumot, illetve cukor- és gabonamentes diéta mellett is sikerült visszahíznom az eredeti súlyomra zsírok segítségével. Lelkileg kiegyensúlyozott vagyok, hála a Vezesd az Életed Stúdiónak!

💚💛💙LELKI TÁMOGATÁST SZERETNÉL VAGY ÉRZELMI EGYENSÚLYT KERESEL?
VEZESD AZ ÉLETED STÚDIÓBAN VAGY ONLINE MEGTALÁLOD!💙💛💚


Forrás: 
Mark Pimentel, MD: A new IBS solution. Bacteria-the missing link in treating irritable bowel syndrome.(Health Point Press, CA2006)

27 megjegyzés:

  1. Nagyon jó blog. Hétvégén elejétől végéig elolvasom, és írok. Én pontosan ugyanezen a folyamaton megyek végig. IBS diagnózis 4-5 éve, SIBO diagnózis tavaly nyáron. (Szerintem) ezzel szorosan összefüggő más, nem múló, fertőzéses betegség. A Normix kúrát te megcsináltad a SIBO-ra? Áteresztő bélszindróma nálad képbe került? Üdv: András

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia.
      Én három hètig szedtem,apo famitidint,rá normix kúra,ès 4hónapig pro gastro 825.
      Ket evre teljesen eltuntette a panaszaimat.Erdemes kipróbni!

      Törlés
  2. Kedves András! Örülök, hogy rátaláltál a blogra. A SIBO diagnózist 4 hónappal az első erős tünetek megjelenése után kaptam, miután kifejezetten kértem a SIBO teszt elvégzését. Úgy gondolom, a betegség mélypontján (ez nálam kb. 3 hónappal az első tünetek után volt) tapasztaltam néhányszor az áteresztő bélszindróma jeleit: erős, mérgezéses tüneteim voltak, szédüléssel, stb. Na, ekkor bepánikoltam :) Valószínűleg addigra a bélfal már tönkrement, annak ellenére, hogy a FODMAP étrendet követtem. Innentől kezdtem egyébként a szigorú SCD alapdiétát, ami sikert hozott. A SIBO-ra antibiotikumot kaptam (Rifaximin) 10 napig. Általában a SIBO hajlamos visszatérésre, de nálam egyelőre minden a legnagyobb rendben, 2-3 hónapja teljesen tünetmentes vagyok. Arról, hogy ezt hogy érem el, ma írok. Az IBS-SIBO (kontaminált vékonybél) kapcsolat egyre népszerűbb az orvosok körében. Kérlek, vess egy pillantást erre a bejegyzésre:
    http://taplaloka.blogspot.com/2014/02/az-ibs-okai-es-kezelese-cedar-sinai.html
    Jó egészséget! Üdv: Rea

    VálaszTörlés
  3. Szia Rea,
    Igy orulok ennek a blognak, es Neked, h sikerult meggyogyulnod! Nekem 5 eve tart a SIBO, amire az utobbi evekben kaptam: Rifaximint, Tinidazolt, Metronidazolt, Amoxicillint, Doxycyclint. Egyszeruen semmi sem segit. Az osszes orvos elkuldott, h fogadjam el, h nem lehet meggyogyitani. A hajam nagyon megritkult, a sulyom nagyon alacsony, allandoan faradt vagyok. Dolgozni nem tudok a tunetek miatt. Egyik orvos sem mondta, h dietazzak, annyit mondtak, h keruljem a fuszeres eteleket - amit nem volt nehez, soha nem ettem fuszeresen. Probiotikumot szedek minden nap, de azt is hasrautes szeruen mondtak melyiket, nem teszteltek elotte, mint Teged. Sot, szeklet tesztet sem csinaltak egyaltalan (privat orvosokhoz jartam) A tuneteim eszlelese utan kb 3 ev telt el, mire a gasztroenterologiara kerultem, elotte passzolgattak ide - oda. Most vagyok 31 eves. Nem tudom mit tehetnek meg.
    Üdv,
    Ani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ani,
      Először is szívből kívánom, hogy mihamarabb meggyógyulj! Hiszem, hogy az emberi test egy nagyszerű "gépezet", ami rengeteg esetben képes magát megjavítani. Neked is sikerülni fog, főleg, hogy még nagyon fiatal vagy :)
      Ez a blog azért született meg, mert én is azt tapasztaltam, hogy megfelelő információ hiányában nagyon sokan szenvednek IBS és SIBO tünetektől. Én is kaptam mindenféle címkét: ételérzékenység, IBS, stressz, stb. Amikor a gyors fogyás miatt szakorvoshoz mentem, először ismét hallgathattam, hogy "csak IBS" és "feltehetően nem eszem rendesen", de megcsinálták a lisztérzékenység majd a SIBO tesztet. A többi tesztet magánúton csináltattam, mivel olyan helyen élek, ahol ezt orvos nélkül is meg tudom oldani. (Én ezt az ügynökséget használtam: http://requestatest.com/)
      A Metametrix (már Genova) tesztet viszont csak a cégnél regisztrált szakember kérheti. A cég honlapján van egy lista a velük dolgozó orvosokról. Én pont akkor váltottam háziorvost, amikor tesztelni akartam. Mázlim volt, mert a doki, akihez mentem, nemcsak regisztrálva volt, de érdekelték a bélbetegségek is. A nagy mennyiségű táplálékkiegészítőket az ő javaslatával kezdtem el szedni.
      De mindezek előtt, a DIÉTA önmagában egyből mérsékelte a tüneteket, és megállította a fogyást. Nagyon ajánlom az erős csont- és húslevest (néha velővel -ha jól bírod a zsírt, porcos részekkel, hússal, tészta nélkül), hetente többször. Ha bírod a zsírt, főleg állati eredetű zsírból érdemes kalóriát bevinni. (Fokozatosan minden étkezéshez vaj, zsír, zsíros tejszín vagy kókuszzsír- én így híztam vissza). A naponta végzett légzőgyakorlatok, vagy az azokkal egybekötött relaxáció is hasznos lehet számodra- ez nekem is segített.

      Törlés
    2. Szia Rea!
      Koszonom a valszod. Azota vegigbongesztem az oldalad, es sok-sok hasznos infot talatam. Mar le is toltottem a FODMAP applikaciot a telefonomra, epp azt tanulmanyozom, vetem ossze az altalad irottakkal :) bizom benne, h segiteni fog.

      Lenne meg egy kerdesem. Az antibiotikum kura segitett Neked valamennyit? Vagy semmit, es csak a dieta hozott rendbe? En az utolso gyogyszeres kezeles utan jobban voltam, de aztan 1-2 hetre ra visszajott minden tunet.
      Koszonok elore mindent :)
      Udv, es jo egeszseget.
      Ani

      Törlés
    3. Szia Ani,
      Az antibiotikumos kezelés körüli időszak nálam így nézett ki:
      -Egyre erősebb rosszullét és fogyás (Gluténmentes és FODMAP diéta mellett) után elértem a mélypotot
      -Egyik napról a másikra FODMAP-pal kombinált, erősen limitált SCD-re váltottam (néhány zöldség pürésíve, húslé, csontlé, hús, zsíros sajt, vaj, csak víz): megszűnt a hasmenés, megállt a fogyás, de nem híztam.
      -Két és fél hét múlva Rifaximin kúra (antibiotikum) 1o napig, a hetedik naptól nagy dózisú probiotikummal:
      1. A kúra után az addig elért egyensúly egy picit, felborult, de az valószínűleg a rossz összetételű probiotikumtól volt. Amikor annak szedését abbahagytam, újra minden rendbe jött. Néhány hétig, ritkán, még voltak furcsa, bél környéki fájdalmaim (hasmenés nélkül), amit én a "die off" (bacik kihalása) jelenségnek tudtam be.
      2. Beindult a hízás.
      3. Oregánóolaj kapszulát kezdtem szedni táplálékkiegészítőként, aminek erős antibakteriális hatása van. Meg akartam előzni a újonnani kontaminációt.
      Összességében: az antibiotikum számomra jó hatással volt, de a mélypontról való elmozdulást és a hosszútávú megoldást csak a hosszabb ideig tartott, megfelelő diéta hozhatta meg. (A baktériumoknak cukorra van szükségük. Ha ezt nem kapják meg, előbb-utóbb elpusztulnak, és a bélflóra egészséges egyensúlyba kerül. Ezzel szemben az antibiotikum csak ideiglenes megoldás, a baktériumok hamar újra elszaporodnak a számukra ideális környetzetben.) Szóval, szerintem mindenképp diétázz minimum fél évig!

      Törlés
    4. Szia.
      Ha nekem 7 evig tartott.
      Megoldás ha fáj a gyomrod is felül.:
      harom het savkoto apo famitidin,aztan normix kúra(antibiotikum) és 3-5 hónapig beszedni Pro Gastro 825.(10.000ft)a patikába(nem mindenhol kapható.) Két evre teljesen elmulasztotta.
      Erdemes kipróbálnod.!!!

      Törlés
  4. Nagyon szuper összefoglaló!!!
    Nekem 3 év volt a gyógyulás és a kiváltó egy entamoebea histolytica fertőzés volt, miután több bélfertőzés és végül nehezen diagnosztizált de rendkívül agresszív SIBO lett a végeredmény. A 2 éve tartó jobb bordaív alatti fájdalmaimat a glutamin 1 hónapja elmúlasztotta végre, miután a hagyományos gyógyszerek sorra kudarcot vallottak. Nekem ezt a tudásanyagot 2 évembe telt összeszedni :DDD. Gratulálok! Kár, hogy nem találtam meg hamarabb!
    Minden sorstársnak mihamarabbi gyógyulást, és elsősorban superenzym-et és glutamint-t kívánok természetesen mindazokon kívül, ami itt a blogban olvasható!
    Bea

    VálaszTörlés
  5. Nagyon az oldal!
    Működik még? Nekem is kontamináltat diagnosztizáltak, elég durva tünetekkel, amik vannak, hogy nagyon csendesek, de néha tombolnak. Jó lenne, ha esetleg a most gyógyulni kezdők egymást támogathatnák, akár egy facebook- os oldalon (csoport) vagy ha van rá lehetőség itt is. Várom az ötleteket, szerintem sok hasznos tanáccsal lehetünk gazdagabbak, és hát persze a szellemi - lelki támogatás. Én nagyon szuper orvoshoz kerültem, aki hipp- hopp kiderítette mi a baj, előtte persze kb. 4 évig szenvedtem, jártam orvosról - orvosra.... szörnyű volt, és az a baj, hogy el sem hiszem, hogy ez lehet máshogy, lehet megint normális, hiszen a sok szenvedés, és hozzá nem értés szépen elültette bennem, hogy ez ilyen, ezt így el kell fogadni... Mit szóltok? Támogatás?
    Mindenkinek szép napot!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát az eleje az akart lenni, hogy nagyon jó az oldal :D

      Törlés
  6. Sziasztok!

    Én is nagyon örülnék egy facebook-os oldalnak, ahol segíthetünk egymásnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó lenne egy FB oldal. Támogatom.

      Törlés
    2. Szia Marianna!

      Van kedved tapasztalatot cserélni?

      Törlés
    3. Igen. Gondolom van FB fiókod. Enyém Marianna Kovács Hercegszántó. Várom leveled. :)

      Törlés
    4. Szia! Vagy száz Marianna Kovácsot találtam, de Téged nem! Küldd már el az oldalad linkjét, úgy könnyebb lenne!

      Törlés
  7. Kedves Rea!

    Most találtam rá az oldalra. Tudok tőled ilyen formában kérdezni?

    Gigi

    VálaszTörlés
  8. Sya GiGi nekem is segítenél?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Rea az oldal szerkesztője, rossz embertől kértél segítséget. Én magam is segítségre szorulok sajnos!

      Törlés
  9. Szia Gigi!
    https://www.facebook.com/marianna.kovacs2/about
    Remélem tudunk egymásnak segíteni. Szia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rád írtam a facen, de nem tudom, látod-e, mivel nem vagyunk ismerősök!
      Az engedélykéréseknél nézd meg!

      Törlés
  10. Sziasztok! Van itt még valaki?:) Én is lassan 2 éve szenvedek a fennt említett betegségben...tapasztalatok érdekelnének :)

    VálaszTörlés
  11. https://www.facebook.com/groups/118587898860447/?notif_t=group_added_to_group&notif_id=1505660989081082

    Itt van egy facebook csoport mindenkit szeretettel várunk tapasztalat megosztásra vagy akar egy jo beszélgetésre.

    VálaszTörlés
  12. Van itt valaki?Nekem két belgyógyász a tüneteim elmondása alapján kontaminált vékonybél szindrómát állapított meg. Az elmúlt napokban csináltam egy természetgyógyász által kidolgozott májtisztítást. /Nem a keserűsós, neten keringő/Ezt léböjttel csináltam, 6 napig. Akkor jó is volt nagyjából minden. Szedtem mellé egy emésztőenzimet, és hepaplusz nevű articsóka készítményt.Mától lehetett enni.Kevés gluténmentes, vegán ételt ettem. Sajnos már is jelentkeztek a tünetek. Éjszaka felébredek arra, hogy puffad a hasam és szélszorulásom van. Borzalmas.Reggeli után tudok elmenni Wc-re. A hidrogén kilégzéses teszt elvégzéséhez nem szabad semmit táplálék-kiegészítőt szedni, ami segíthetné az emésztést. Nem tudom, hogy fog így eltelni ez a hét..?Az orvos talán ezért is ajánlotta rögtön az antibiotikumot..Persze ettől tartok, azért is nem váltottam még ki.Esetleg diétával helyrehozható a vékonybél? Volt valakinek ezzel tapasztalata?Amúgy vegán vagyok,és most 3 hete gluténmentes..Régebben volt egy helycobacteres fertőzésem (kb.10 éve), amit egy nagyon kemény antibiotikumos kúrával írtottak ki..Igazából onnantól kezdve érik meglepetések az emésztőrendszeremet időszakosan. 1 éve vették ki a perforálódott vakbelemet.Ami után szintén kaptam, egy nagyon-nagyon erős antibiotikumot 5 napig..Ez 2016 júliusában volt..Idáig rendben volt minden, most jött ez. Igazából voltam egy food-testen is ahol,megállapították, hogy mire vagyok érzékeny..A vakbél műtét után, azonban nagyon jól voltam és nem követtem az ott leírtakat, mert semmitől nem voltam rosszul.. Az egyik belgyógyász szerint ez volt a hiba../Modern szemléletű, food testre alapoz)..Nos van itt valaki, aki diétával meggyógyult vagy természetes dolgokkal? Nagyon köszi.

    VálaszTörlés
  13. Nekem 9 honap volt mire időpontok alapján megállapitották mi bajom(SIBO) de gyogyszert még azota se kapok mert a szakorvosi időpontra várok aki felirhatja.:) Most az étkezésemmel probálok segiteni a tünetek kezelésèben.Kevès sikerrel.

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok! Az erős szédülés másnál is tünet volt? Illetve hányás után én remegek, és nem tudok aludni. Nagyon félek most már, hogy mi lehet a baj. Hónapokig tünetmentes voltam, és ez most csak így visszajött.

    VálaszTörlés