2014. február 7., péntek

SCD Alapdiéta: Hogyan állítsuk meg a krónikus hasmenést

Az előző posztokban az SCD diéta alappilléreit és étellistáit írtam le. Ulcerativ Colitis, Krónikus hasmenéssel járó IBS, Kontaminált Bél Szindróma, és egyéb bélrendszeri megbetegedéseknél, különösen a diagnózis időszakában a diéta megkezdése előtt, a bélfal annyira sérült lehet, hogy még a diétában leírt ételek megemésztése is komoly gondot jelenthet.

Éppen ezért, a diéta megkezdésekor, az erős tünetek kezelésére, egy nagyon szigorú alapdiétát kell alkalmazni, ami alatt a bélfal regenrálódni tud annyira, hogy a későbbiekben a diétában leírt többi ételféleséggel is meg tud bírkózni. Az SCD ételek egy része csak a diéta megkezdése után hónapokkal, tünetmentesen iktatható be az étrendbe. Új ételeket óvatosan, egyenként kell kipróbálni, és ha tünetet okoznak, akkor később lehet újra próbálni.

Az Alapdiéta aktív hasgörcsök és hasmenés esetén

Az SCD alapdiéta nagyon drasztikusan hangzik, de már pár nap alatt lehet érezni a pozitív változást, a tünetek mérséklődését. Nekem két nap alatt megszűnt a hasmenésem (ekkor már nagyon lefogytam és gyenge voltam), és fokozatosan egyre jobban lettem. Abban az időben nem tudtam semmit sem megemészteni az alapdiéta hőkezelt elemein kívül. Ezek a következők:

  • Húsleves (csak a húslé, hús, zselatinos részek, főtt zöldséget óvatosan)
  • Száraz túró, érlelt sajt (ezeknek természetesen nagyon alacsony a laktóztartalmuk)
  • Otthon készített zselatin megengedett gyümölcsléből
Később, ha a hasgörcsök és hasmenés alábbhagynak, meg lehet próbálkozni a főtt zöldségekkel, főtt gyümölcsökkel, esetleg nagyon érett banánnal is. Egyszerre egy fajta új étellel lehet próbálkozni, ha még nem tudjuk megemészteni kicsit később újra lehet próbálni.

Én a magam részéről a fentieken kívül a következő elveket követtem a kezdetekben:

Az étkezések ilyen ételekből álltak:


Az első napok reggelije: száraz feta sajt, sajt, főtt banán és ghee 
 Főtt zöldségek turmixolva fetával, kecskesajt
Főtt gyümölcs (banán, kékáfonya), házi muffin (olajos magból)
 
 Itt bevezettem az omlettet



 És végre turmixolás nélkül...   főtt zöldségek kecskesajttal


9 megjegyzés:

  1. Kedves Rea!
    Nagy segítségemre lennél, ha leírnád, hogy a kezdeti időszakban a húslevest milyen fűszerekkel ízesítetted...vagyis egy listát ha közzétennél vagy elküldenél a használható fűszerekről!
    Nagyon köszönöm
    Györgyi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Györgyi,
      A húslevest gyakorlatilag csak sóval és egész borssal ízesítettem (amit aztán természeetesen kivettem...). Az ízt tulajdonképpen a zöldségekből kifőtt ízanyagok adták: répa, zeller, hagyma, paprika.
      A diéta alatt kifinomodik az ízlés képessége, mivel kiesnek az agyonízesített, feldolgozott ételek. Ebbők kifolyólag a répa édes lesz, és kevés só is elegendő :)
      A fűszereknél az étellisták az irányadók, de én nem igazá használtam sokmindent, azt is kis mennyiségben: só, majoranna, bazsalikom. Borsot kihagytam.
      A lényeg, hogy az elején fokhagyma -akármennyire is antibaterialis- irritálhatj a a bélfalat, asszem FODMAP tiltott is. A másik, hogy erős fűszerekre, (csilipaprika pl. amit imádok) ugyanez vonatkozik.
      Később tervezek egy étel blokkot közzé tenni.
      MIelőbbi jó egézséget és kitartást kívánok!

      Törlés
  2. Kedves Rea!

    A húslevesnek csak a levét etted, vagy a levessel főtt húst is elfogyasztottad az alapdiéta részeként? A levesben főtt zöldségek közül mindet lehet fogyasztani az alapdiéta részeként?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Kálmán

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kálmán,
      A húst is megettm, sőt -mivel mint kiderült jól bírom a zsírt és sokat kellett híznom- a zsíros részeket, velőt részesítettem előnyben. (A porcos részek és a csontleves a bélfalt gyógyítják). Főtt zöldségeket megettem (ezek étrendem egyik alapkövét) képezték. Kezdetben hagymát, brokkolit, karfiolt kihagytam.

      Törlés
  3. Kedves Rea!
    H2 kilégzési teszt alapján , laktóz érzékenynek diagnosztizáltak . Persze ez a kontamináció miatt is lehet.Gondolatomat alátámasztja ,h még a parmezántól is rosszul lettem. Mégis a kezdeti diétából a sajtot és túrót kihagynám. Mit ehetek a "kocsonya" mellé? Válaszodat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marianna,
      Teljesen jó, ha kihagyod a tejterméket, én csak a zsír miatt fogyasztottam a nagyon zsíros és érlelt változatokból, amíg vissza nem híztam :) Ez helyettesíthető (kókuszzsír, szalonna, stb) (Ma már én sem eszem tejterméket, bár meg tudnám emészteni). Kocsonyához én főtt zöldségeket ennék a diéta elején. Ha már jobban lennék, és egy ideje már tartanám a diétát, akkor próbálkoznék gluténmentes gabonákkal: puffasztott rizs, amrant, zab, stb. (Mivel én bírom a zsírt, kocsonyához nem ennék semmit. Ha nem eszem valamihez köretet -mondjuk sült zöldséget-, akkor általában az étel elfogyasztása után megeszem egy banánt. Akár tojáshoz is:) Megint hangsúlyoznám, h különbözőek vagyunk, más-más toleranciákkal, így magunknak kell kikísérletezni a megfeleő ételkombinációkat :) MIelőbbi teljes gyógyulást, és Jó Egészséget kívánok!

      Törlés
  4. Keves Rea! Nalunk pici tejallergia van, en meg nem probiznek a szaraz turoval. Itt is SIBO, IBS de enyhe, csendesebb refluxok is vannk, amik jobbak ha nem fogyasztunk gabonat. Most ratalaltam a zsirtalanitott mandulalisztre, ebben bizom egyedul. Van valami tippet, hogyan keszitsek muffint vagy barmi suti feleseget a kicsinek belole? Vagy masbol? A paleo receptek kozt ha szetnezek, fraszt kapok, a kokuszlizst tul edes es a maglisztek nehezek, foleg egy olyannak, akinek gyengus a gyomorsava..

    VálaszTörlés
  5. Kedves CÉ,
    Muffint én is a paleo ill. SCD receptekhez hasonlóan készítettem. Főleg banán-tojás alap, kevés magliszt (2 fajta: pl. mandula, kókusz, vagy diót daráltam), szódabikarbóna, plusz magvak és kékáfonya ízesítésre. Kikísérleteztem, hogy lehet a lehető legkevesebb "liszttel" elkészíteni, így puhább lett, mint egy átlagos muffin.Az állag miatt ezért sokszor mini muffinokat csináltam.

    Igazából nekem az volt a cél, hogy a "kenyérféleségektől" agyban is megszabaduljak,ezért nagyon hamar átálltam csak gyümölcs (banán-avokádó) alapú (nem tipikusan "tésztaalapú") édességekre. Pl.Banán összenyomva, icipici kókuszzsír, nyers kakaópor (kihagyható), kékáfonya összekeverve.Ha térfogatot akarok növelni, akkor belemegy még egy kis növényi tej, esetleg quinoa pehely. Ilyesmiket reggelizek. Nem diétából, hanem mert finom és csoki alapú :D

    VálaszTörlés
  6. Kedves Rea!
    Egyelore puffadast, diszkomfort erzetet tapasztalok, ami kellemetlen, de nem olyan nehez, mint neked volt pl., nincs se hasmenesem, se szekrekedesem. Vastagbeltukrozes, gyomortukrozes, minta a gyomorbol, nyelocsobol, hasi UH, helikobakter megvolt, negativ. Sok a gaz, ennyit latott az UH.
    Szoval mennem kell tovabb.
    Azt szeretnem kerdezni, hogy halat milyen formaban etted? (tehat pl olajos, fustolt sprotni, paradicsomos makrela, vagy hogy?)
    A gyumolcsok kozul miert pont a banant hagytad bent, es miert az erosen erettet?
    Koszonom!

    VálaszTörlés