2013. november 11., hétfő

SCD - Specifikus Szénhidrát Diéta a gyakorlatban

A specifikus szénhidrát diéta eredetileg egy olyan diéta, amit Crohn betegség, Ulcerativ Colitis, IBS (hasmenéssel) és krónikus hasmenés kezelésére fejlesztettek ki.
Az előzőekben posztolt megengedett és tiltott ételek listája kicsit szédítő lehet. A specifikus szénhidrát diéta alapelvei a következőkben foglalható össze a Breaking the Vicious Cycle (Ördögi kör megszakítása) c., SCD-t bemutató könyv alapján.

Példa SCD napi menüre
Először is  lássunk egy példát a napi menüre Elain Gottschall könyvéből:

Reggeli:
Sült alma, esetleg mézzel, fahéjjal ízesítve.
Tojásrántotta.
Otthon készült muffin olajos mag lisztjéből sütve vajjal, otthoni dzsemmel.
Gyenge tea, kávé, szőlőlé.

Ebéd:
Tonhal saláta otthoni majonézzel, olivával, ecetes uborkával, salátaágyon.
Egy szelet sajt.
Otthoni sütőtök-pite vagy puding.

Vacsora:
Otthoni spagetti szósz darált hússal, főtt babon vagy tökön tálalva.
Frissen reszelt káposzta saláta, ecettel, majonézzel.
Borsó és répa vajjal.
Friss gyümölcs vagy sajttorta (otthoni).
Tea.

SCD Alapelvek a gyakorlatban

 • Erős tünetek fennálásakor, a diéta megkezdésekor egy alapdiétát követünk, a többi ételfélét fokozatosan vezetjük be az étrendbe. 
 • Édesség: csak a méz és a szacharin megengedett.
 • Minden ételből a frisset (fagyasztott is jó) válasszuk! A feldolgozott, hozzáadott adalékanyagokat tartalmazó ételeket kerülni kell, ha azok keményítőt, tejproteint, hozzáadott cukrot, laktózt, szukrózt, tartalmaznak (csomagolt felvágottak pl.). Konzerv, és üveges zöldségek (adalékanyagok miatt) szintén nem megengedettek.
 • Mindenféle gabonát és magas keményítőtartalmú zöldséget (burgonya) kerülni kell! Nincs kivétel, ebben a diétában nem elég a glutént elhagyni.
 • Tejtermékek: ebben a diétában a laktózmentes tejtermékek tiltottak. Helyettük otthon készített joghurtot, kefírt, és erjesztett, így laktózt természetesen nem tartalmazó termékeket (érett és kemény sajtok, érlelt túró) engedélyez.
 • MIndenfajta hús és hal megengedett, ezek a proteinek a diéta szerves részét képezik!
 • Az olajos magvak megengedettek, de vigyázni kell velük:
  • Amíg a hasmenés aktív, addig csak a magvak lisztjéből sütött sütemények fogyaszthatók. Azután ehetünk egész magvakat is, de mindent jól meg kell rágni.
  • Héj nélküli, sózott magvak, különösen magkeverékek keményítőt tartalmazó bevonatúak lehetnek: ezek tilosak.
  • Pörkölt amerikai mogyoró héjában hónapok után próbálható csak.
 • A megengedett gyümölcsökből fogyaszthatunk frisset, főzöttet, szárítottat. Konzerv gyömölcs akkor megengedett, ha nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tiltott adalékanyagokat. 
 • Gyümölcslevek: paradicsom- és zöldséglé megengedett, illetve frissen csavart narancs, grapefruit. Amíg a hasmenés aktív, ne igyunk narancslevet reggel, csak később a nap folyamán. A megengedett (hozzáadott cukrot nem tartalmazó) gyümölcsleveket általában érdemes higítani vízzel. A tapasztalat azt mutatta, hogy a dobozos gyümölcslevek (hozzáadott cukor nélkül) kevésbé tolerálhatóak. 
 • Fűszerek: ha lehet frisset használj. Pl. fokhagyma por keményítőt tartalmazhat.
 • Ne használj: finomított cukrot, keményítőt (semmilyen fajtát), csokoládét, karobot, leveskockát, pektint, margarint, koffeinmentes terméket, és instant kávét. Gyenge kávé és aszpartámmal édesített diétás üdítő esetenként megengedett. 
Ezek mellé megjegyezném, hogy a diéta elején  (ha a bélfal károsodott) ne együnk nyersen semmit, főzzük a zöldséget, gyömölcsöt, így azok könnyebben emészthetőbbekké válnak.

Folyamatosan figyelni kell, hogy reagál a szervezet egy új ételre. Mindenkinek más a szervezete (bakteriális egyensúly, bélfal károsodásának mértéke, ételérzékenységek)! Saját magunknak kell rájönni, milyen ételeket tolerálunk jól!

💚💛💙LELKI TÁMOGATÁST SZERETNÉL VAGY ÉRZELMI EGYENSÚLYT KERESEL?
VEZESD AZ ÉLETED STÚDIÓBAN VAGY ONLINE MEGTALÁLOD!💙💛💚Forrás:
Gottschall, Elaine, G. Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet. Kirkton Press. 2012.

2 megjegyzés:

 1. Mekkora kamu! Ha ezt enném az ibs sel, már rég nem élnék! Megoldás: magas feherje és nagyon kevés keményitö mentes zöldség. Se cukor se gabona se más szénhidrát! Ennyi.

  VálaszTörlés