2014. június 4., szerda

Újra egészségesen

Immár nyolc hónapja, hogy egy emésztőrendszeri betegség -mint utólag kiderült, kontaminált vékonybél szindróma- teljesen a padlóra küldött. Az első IBS tünetek után három hónappal a betegség mélypontján találtam magam, erőtlenül, csontsoványra fogyva és félelmekkel teli. Úgy éreztem, nincs segítség, hisz már elég sok szigorú diétás megszorítással (laktóz-és, glutén mentes, stb.) éltem, és az orvosok az esetemben addig csak az IBS funkcionális problémáját látták. Ekkor úgy döntöttem, esélyt adok még egy, a blogon is megtalálható diétának (SCD alap) néhány más változtatással egyetemben.

Fokozatosan egyre jobban és jobban lettem, az elkövetkező hónapokban egyre több mindent tudtam megemészteni, elkezdtem visszahízni, és fokoztosan nőni kezdett az energiaszintem. Az, hogy konkrétan miket tettem a gyógyulás érdekében, itt található.

Meggyógyultam?

Szóval kb. nyolc hónap telt el a mélypont óta és tizenegy hónap az első tünetek megjelenése óta. Azt, hogy egészséges vagyok, az alábbiak miatt merem kijelenteni:

  • Nincsenek IBS tüneteim
  • A székletemmel és az ürítési inger minőségével, rendszerességével minden rendben van.
  • Kis mennyiségű tejet tudnék fogyasztani, a laktóz már nem okoz annyira gondot. (Ennek ellenére csak erjesztett tejterméket eszem, a cukor miatt, és biztos ami biztos alapon.)
  • Az energiaszintem újra magas
  • Teljesen visszahíztam, és tartom a súlyom némi testedzés mellett is.
  • Tegnap, tizenegy hónap után először, újra kocogtam tíz kilómétert egyhuzamban. (Az erőnlétnél is fontosabb, hogy jól éreztem mgagam, nem volt hasgörcsöm és, hogy megengedhetem magamnak a kalóriák eltékozlását :) 
  • Étkezésembe egyre több, régebben tüneteket okozó étel került vissza
  • A legtöbb magas FODMAP tartalmú zöldséget, gyümölcsöt előszeretettel fogyasztom

Étkezés

Mivel erőnlét szempontjából jobban érzemmagam mint a betegség előtt -akkor még vegetáriánusként-, úgy döntöttem, hogy maradok a mostani étkezési szokásaimnál, és főleg zöldséget, tojást, zsírokat, húst, magvakat, erjesztett tejterméket és gyümölcsöt eszem. Természetesen a cukrokat, mesterséges édesítőket, feldolgozott élelmiszereket kerülöm mint a forró kását...

Az étkezésem alapvetően SCD alapú, cukor-és gabonamentes, amihez sok egészséges (állati zsír, kókuszzsír, halolaj, stb.) zsírt eszem, hogy pótoljam az egyszerű szénhidrátok által kieső kalóriát. Most, hogy nyár van, kezdek kevesebb húst enni és azok közül is a halat és a szárnyasokat választom.

Változások az étkezésemben a diéta megkezdése óta

A diéta megkezdésekor csak korlátozott számú és állagú (főtt, turmixolt) ételt voltam képes megemészteni. Idővel egyre több ételt és elkészítési módot vihettem az étrendembe. A mai nap itt tartok a diétámban:

  • Rengeteg friss salátát eszem (régebben semmi nem ment nyersen)
  • Nyers gyümölcsöket eszem (mérsékelt mennyiségben)
  • Néha csalok a gabonával:  rizst (főleg jázmin) eszem néha
  • Hüvelyesekből ritkán (1x/2 hét) eszem fekete babot vagy lencsét (csak áztatottat)
  • Rendszeresen eszem étcsokit, iszom kávét és egy-egy pohár bort.
  • Néha csalok a cukorral: ritkán  elmajszolok egy-egy feldolgozott, olajos magvakból, mézzel -és néha cukorral- készült energiaszeletet. 
  • Nem eszem probiotikumot
Ezen a blogon próbálok mindenkit meggyőzni, hogy az IBS illetve a kontaminált vékonybél szindróma (ezek kapcsolatáról ittt olvashatsz) az étkezési szokások megváltoztatásával kordában tarthatók. Bár a kontaminált vékonybél hajlamos "visszatérésre", és "normál" esetben a pácienseket több ciklus antibiotikumos kúrának teszik ki, én -már a kezdeti kezelés előtt- a megfelelő étkezéssel és táplálékkiegészítőkkel folyamatosan egyre jobban lettem. (Itt olvashatsz egyéb, természetes IBS gyógymódokról.) Mára boldogan merem állítani, hogy egészséges vagyok. Neked is mielőbbi teljes gyógyulást és folyamatosan jó egészséget kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése