2015. március 5., csütörtök

Én így vagyok jól: gyógyultan az IBS-ből és SIBO-ból?


A "jól érzem magam", az relatív...

Nemrégiben találkoztam egy nagyon  kedves barátommal, akinél néhány évvel ezelőtt bélbetegséget diagnosztizáltak. Vele beszélgetve döbbentem rá, hogy a "jól vagyok" kifejezés elég relatív, és mindenki számára mást jelenthet.

Amikor a barátom elmondta, hogy most "aránylag jól van", mert nem görcsöl annyira, jobb állaga van a székletének, és nem megy olyan sűrűn a mosdóba, önkéntelen buggyant ki belőlem a kérdés: "De mégis hányszor mész?" Kiderült, hogy van, amikor ebben a "jó periódusában" naponta tízszer megy... Ekkor nagyon elészégyelltem magam, hisz előtte újságoltam neki boldogan, hogy milyen nagyszerűen érzem magam.

Ezzel párhuzamosan viszont az is realizálódott bennem, hogy mennyire relatív az, hogy ki hogyan érzi magát a saját nézőpontjából. Ezért úgy gondoltam, alább részletezem, hogy én pontosan mit értek az alatt, hogy "jól" és "egészségesnek" érzem magam (irritábilis bél szindróma tünetek és kontaminált bél diagnózis után).


Én így vagyok "jól"

A kiindulási pont: IBS és kontaminált bél szindróma diagnózis

  • 2013 október végén kaptam kontaminált bél szindróma (SIBO) diagnózist egy hidrogén kilégzési teszt "kétértelmű pozitív" eredményét követően. 
  • Ekkora már kb. négy hónapja IBS (hasmenéses) tüneteim voltak napi szinten.
  • A diagnózist megelőző hét-nyolc hét alatt a helyzet egyre rosszabb lett, ez idő alatt elvesztettem a testsúlyom egyhetedét.
  • Ekkor fordultam szakorvoshoz (előtte csak háziorvossal konzultáltam), aki a jó véreredményem miatt esetemet IBS-sel és stresszel magyarázta. (De azért szerencsére megcsináltatta a SIBO-tesztet is.)
  • Az utolsó hetekben teljesen erőtlenné váltam, többször voltam az ájulás szélén.
  • Volt, hogy a mélyponton étkezés után mérgezéshez hasonló tüneteket éltem meg. Bepánikoltam -ebben elég jó vagyok. 
  • Az utolsó két hétben szinte semmit nem tudtam rendesen megemészteni, annak ellenére, hogy a diagnózis előtt 4 hónappal már laktóz-, glutén- és FODMAP-mentesen étkeztem.
Szóval ez volt számomra a legmélyebb pont, innen indultam az egészség felé.


Ezért gondolom azt, hogy "meggyógyultam" 


Most, 16 hónappal a diagnózis után, hanyag diétázással a következőket tapasztalom.

Stressz és bélrendszer
  • Most vagyok túl egy hosszabb, stresszesebb időszakon, és nem jöttek vissza a bélrendszeri tünetek! Őszintén szólva, ezen én is meglepődtem, hisz nálam az egész IBS-SIBO történet így kezdődött. Ezt mindenképp a diétának (1 év SCD) tudom be! Köszönöm, Elaine! :)

Bélműködés
  • Naponta egyszer van székletem, ritka esetben kétszer.
  • A székletem állaga legtöbbször normális.
    • Kivételek: 
      • néhány havonta, ovuláció után (progeszteron és ösztrogén szint gyors változása) hajlamos vagyok kismértékű székrekedésre, de ezt könnyedén kezelem reggeli búzafű por fogyasztásával.
      • Egyszer volt közepesen erős hasmenésem az egész 15 hónap alatt. Ez egy stresszes időszak legvégén volt, és két napig tartott (3-4 alkalom).
Emésztés: egyre több mindent tudok megemészteni

  • Ételek, melyeket korábban nem tudtam megemészteni, és mostanra nyugodt szívvel fogyasztom őket: nyers saláta, hígítatlan friss grapefruit-lé, kis mennyiségű glutént tartalmazó falatok (panír), gluténmentes gabonák, magvak (rizs, amarant, quinoa, zab, stb.), kevés cukros-krémes süti, kávé,  1-2 pohár sör (light), illetve bor, hüvelyesek (lencse, fekete bab, szójatej)
  • Táplálékkiegészítők, amiket újra meg tudok emészteni: búzafű por, természetes forrásból származó (nem szintetikus) multivitaminok a nehezen emészthető összetevőikkel együtt.


Diéta: távolodom az IBS diétáktól a tiltólistás élelmiszerek fogyasztásával
  • Jelenleg is az SCD- alapelveit követem, de már erős csalásokkal : csoki, sör, gluténmentes gabona, kevés krumpli, friss (nem érlelt) sajtok, némi hüvelyes -lencse, fekete bab, kevés szójatej, és egyéb tiltólistás élelmiszer újra a tányéromra, illetve poharamba került.
  • Igyekszem visszaállni kevesebb húst, főleg halat és szárnyast tartalmazó étrendre. (Betegségem előtt sokáig nem ettem húst, a gyógyulási folyamat alatt viszont rengeteget ettem, főleg a zsíros fajtákból.) 
  • Az ételválasztásokkor kezd háttérbe szorulni az SCD és helyette a vércsoport szerinti diéta felé közeledek. (Kenyeret, tésztát továbbra sem eszem, ezeket amúgy mindkét diéta tiltja.)
  • Gyakran fogyasztok (néhány naponta) friss, zöld növényeket, többnyire dzsúz formájában.
  • Diétás tervek a jövőre: igyekszem próbát tenni némi glutén tartalmú kenyérrel (tiszta rozs), és próbálom feladni  a kávét...

Testsúly kontroll: stabilan tartom a súlyomat
  • Ha kicsit többet sportolok (kocogás, úszás), fogyok. Ekkor több zsírt, (esetleg cukrot - étcsoki, gyümölcs formájában) viszek be, hogy ellensúlyozzam a fogyást. 
  • Igyekszem néha finoman súlyzózni is.
Erőnlét és sport
  • Kevesebbet futok, mint a betegség előtt, de helyette többet úszom, sétálok. Erősebbnek érzem magam, nem kívánom folyamatosan a szénhidrátot.
  • Kevesebb alvással beérem, mint régebben, reggelente könnyebben ébredek. 
  • Jobb lett a koncentrációs képességem és egy picit lendületesebbnek is érzem magam.

Lelki élet

  • Túlzottan lehangolt időszakok szinte egyáltalán nincsenek (korábban előfordultak). Vajon a glutén elhagyása miatt? Vagy a cukor volt a bűnös?
  • Hangulatváltozásokat időnként tapasztalok, de inkább pörgök vagy idegesebb vagyok a szélsőséges időszakban, mintsem levert.
  • Lelki tanácsadásért témában jártas szakemberhez IDE lehet fordulni.


Az étrend fontos

Szóval jelenleg, 16 hónappal a diagnózis után a fentieket tapasztalom. Nem jelentem ki, hogy "teljeen meggyógyultam", de azt igen, hogy a jelenlegi életmódom mellett nincsenek IBS tüneteim, és egészségesnek érzem magam. (Ez utóbbit az házidokim is megerősítette.)
Nyilván, ha meginnék egy liter tejet -kis mennyiségű tejet egyébként újra meg tudok emészteni-, akkor ezeket nem feltétlenül mondhatnám el magamról. Ezért inkább nem próbálkozom a mennyiségi tejivással :)

Azért írtam le ezeket a sorokat, mert hangsúlyozni szeretném, hogy az étkezésem megváltoztatásával folyamatosan tünetmentes vagyok! Ez azért lényeges, mert sokan azt mondják -köztük a törődő, nyitott gondolkodású ex házidokim is-,  hogy a kontaminált bélből nincs végleges kiút. A dokim sem akarta elhinni, hogy nem jöttek vissza a tünetek újabb antibiotikum-kúra nélkül. Hozzátenném, arra is rá akart beszélni, hogy egyek gabonát, amikor még szigorú SCD-n voltam. Természetesen nem ettem :)

Érdekes módon, a fent említett barátomnak próbáltam kiutat találni a bélbetegségből, amikor először került kezembe Elaine Gottschall könyve az SCD ről. A könyvet meg is vettem neki, és a lényegi infókat kivonatolva átadtam - a probléma átélése nélkül. Akkor még nem is sejtettem, hogy másfél év múlva saját példányra is szükségem lesz. A sors iróniája, hogy amikor beteg lettem, minden mással próbálkoztam én is (laktóz-glutén-FODMAP mentesség), mire
végül maganak is megvettem a könyvet, és követni kezdtem a szigorú alapdiétát a gyógyulás érdekében :)

Szóval, jelenleg "jól érzem magam".
És szívből kívánom, hogy Te is legalább ilyen JÓL LEGYÉL!

3 megjegyzés:

  1. Szia Rea,
    örülök, hogy jól lettél, hogy Neked sikerült? Csak egy tanácsot kérek, mert még nem mertem orvoshoz fordulni: székrekedéses, szorulásos verziója is van az IBS-nek, ugye? Nekem 4 éve kezdődött, napi 8-10 széklet darabokban, de kemény és előtte nagyon meggyötörnek a szelek… tökmindegy, mit eszem, mindig így csinálja, nagyon szenvedek tőle, mert így sose üres a hasam, nincs az a csodálatos "kitisztultam"-érzés, és persze emiatt sose vagyok éhes. Ez is lehet vajon IBS…? üdv, Bogi

    VálaszTörlés
  2. jaj de béna vagyok, az első mondat után felkiáltójelet akartam, nem kérdőt… csak félrenyomtam mert gyorsan gépelek… bocsi

    VálaszTörlés