2013. október 27., vasárnap

A hidrogén kilégzési teszt: A teszt lényege és menete

Több mint két hét probiotikum nélküli várakozás után végre elérkezett a hidrogén kilégzési teszt napja. A félnapos böjtöt követően szomjasan és kíváncsian vártam, hogy behívjanak a teszt helyszínére. Ez a teszt csoportos volt, tehát egyszerre többünket teszteltek. Rajtam kívül még hárman vártak. Mind fiatal nők, egyikük nálam is soványabbra fogyva. Ránézve összeszorult a szívem.

A hidrogén kilégzési teszt lényege
Ezzel a teszt  kontaminált bél szindróma (Bakteriális túlnövekedés szindróma vagy SIBO), illetve táplálék intolerancia (laktóz és fruktóz felszívódási problémák) megállapítására alakalmas. 

A hidrogén kilégzési teszt a kilélegzett levegő hidrogén és metán gáz tartalmát méri. Ezeket a gázokat a bélrendszerben található baktériumok "termelik" miután táplálékhoz jutottak.  A gázok a vérbe kerülnek, és a tüdőhöz érve "kilélegződnek". A teszt ezen gázok mértékét méri a kilélegzett levegőben, egy speciális, a baktériumoknak táplálékul szolgáló folyadék elfogyasztása után. 

Ez a folyadék kontaminált bél szindróma tesztelése  esetén Laktulóz, ami egy olyan cukorszármazék, amit csak a baktériumok képesek lebontani, az emberi szervezet nem. Ha a páciens böjtölt előzőleg, akkor a baktériumok erőteljesebben reagálnak a laktulózra, és a  gázok mértéke hamarosan (másfél-két óra) megnövekedik a kilélegzett levegőben.
Azonban ezzel a teszttel sajnos csak az érintettek 60%-nál tudják a bakteriális túlnövekedést kimutatni! 

Eszközök
Bevezettek minket egy szobába, és leültettek a nővér asztala köré félkör ívben. Kaptunk egy zacskót, amihez egy befúvó cső és egy szelep volt kötve. A befúvó csövön keresztül kellett a lélegzetet a zacskóba juttatni. A szelep a befújt levegő levételéhez kellett: A nővér a szelephez illesztett nagy fecskendő segítségével vette le e kilégzési mintákat, és továbbította azt a teszt készülékbe egy kisebb fecskendőn keresztül. Ez a készülék állapította meg a minták kémiai összetételét. A készülékből kapott adatokat ezután számítógépen rendszerezték és elemezték. (Létezik kisebb, egyszemélyes teszt készülék is, amibe közvetlenül lehet befújni a levegőt.)

A teszt menete
  • Először vettek egy alap mintát: bele kellett fújni a zacskóba, majd a nővér levette a légmintát és a teszt készülékbe juttatva elemezte azt.
  • Ezután megitattak velünk kb. 3 dl. laktulóz tartalmú folyadékot, ami gyakorlatilag egy enyhén cukros ízű sárga folyadék volt. Őszintén szólva, nagyon jól esett a 12 órás böjt után. 
  • Ezt követően másfél órán keresztül minden 15. percben belefújtunk a léggyűjtő zacskóba, lezártuk a szelepet, majd a nővér körbejárt, és továbbította a mintákat elemzésre. Az egész teszt lebonyolítása másfél órán keresztül tartott.
Kezdetben kicsit aggódtam a laktulóz elfogyasztása miatt, mivel figyelmeztettek, hogy érzékeny egyéneknél hasi görcsöt, felfúvódást és hasmenést idézhet elő. Bár magammal vittem a fél fürdőszobát, szerencsére minden rendben volt, semmi különöset nem éreztem. Most pedig kíváncsian várom az eredményt.





Hivatkozás:
http://www.onhealth.com/small_intestinal_bacterial_overgrowth/page4.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése