2013. október 18., péntek

IBS? A kezdeti jelektől a diagnózisig

Bár a környezetemben is vannak, akik emésztőrendszeri problémákkal küzdenek, engem a saját állapotom derült égből villámcsapásként ért. Irritábilis bél szindróma (IBS)? A kezdeti tüneteknél még csak nem is gyanítottam, hogy mi állhat azok háttérben. Mindig másra gyanakodtam. Egyáltalán nem értettem mi történik velem, főleg, hogy egészségesen éltem: futottam, úsztam, nem ettem húst, egészségesen étkeztem - gondoltam én. Íme, a tüneteim, és azok értelmezésének változása röviden. 

Mi lehet az ok?
  • Vírus? Egyik pillanatról a másikra menni kezdett a hasam, akármit ettem. - Először azt hittem, elkaptam valami vírust, és reménykedtem, hogy pár napon belül ismét jól leszek.
  • Csak stressz? Nem lettem jobban, a hasgörcsök teljesen véletlenszerűen törtek rám, többször egy nap. - Itt már elkezdtem a stresszre gyanakodni. Igen, eléggé stresszes volt az életem akkoriban, de hát kinek nem az? Szóval vártam...
  • Laktóz érzékenység? Észrevettem, hogy tíz perccel tejtermék elfogyasztása után (ez esetemben másfél dl. joghurt volt, mivel nem nagyon ettem tejterméket, kivéve egy kis tejet a kávémba.) egyből rohannom kell a mosdóba. Itt egy kicsit fellélegeztem, mivel azt hittem megtaláltam a bűnöst: a laktózt. Szóval itt felhagytam mindennemű tejtermék fogyasztásával.
  • Glutén érzékenység? A tünetek mérséklődtek, de maradtak. Itt már elkezdtem komolyabban aggódni, úgyhogy újabb "bűnös" (étel, amire érzékeny lehetek) után néztem. Nagyon meg akartam gyógyulni, így felhagytam a glutén fogyasztásával. (Részben holisztikus háziorvosom is ezt javasolta.) 
    • Itt egy új élet kezdődött. Mivel nem  ettem húst, tejterméket, innentől a gluténmentes gabonák tették ki a napi ételadagom nagy részét hüvelyesekkel és magas proteintartalmú magvakkal.
    • A glutén elhagyásával jelentős javulást értem el. Jobb lett a koncentrálóképességem, néha voltak csak hasgörcsök, de a képbe beletartozik, hogy kevesebb lett a stressz az életemben.
  • Probiotikum kell? Innentől kezdve új probléma élesedett ki: elkezdtem fogyni, kezdetben csak lassú ütemben. Ekkor még csak azt hittem, hogy ez az új diétám velejárója. Később ez a folyamat felgyorsult, egyre gyorsabban vesztettem a súlyomból, a hasgörcsök visszajöttek, és a hasam sokszor fel volt fújódva. Ennek "kezelésére" elkezdtem probiotikumot szedni, ég mindig abban reménykedve, hogy meg tudom oldani a problémát.
  • Alacsony FODMAP diéta? Ekkor persze a tünetek alapján már gondoltam, hogy IBS-sel (Irritábilis Bél Szindróma) van dolgom, így elkezdtem alkalmazni egy speciális diétát, az alacsony FODMAP diétát, remélve, hogy ezzel jól leszek. Sajnos nem lettem. Ekkor elmentem egy specialistához, aki a kezdeti vizsgálatok alapján IBS-re gyanakodott, és mondta, maradjak az alacsony FODMAP diétán. Ja, hogy fogyok gyors ütemben? Hát egyek többet! Ez sajnos nem segített, mert a megevett tápanyagok nem maradtak bennem.
  • Semmi cukor és gabona? Ez volt a pillanat, amikor elkezdtem hét év után újra húst enni. Ekkor már eléggé le voltam gyengülve. Mivel itt feltételeztem, hogy esetleg Kontaminált Bél Szindróma (Itt a vékonybélben túlszaporodott baktériumok, "feleszik" a cukrokat, mielőtt azok felszívódhatnának a szevezetbe. Ez felfúvódást, hasmenést, fogyást idézhet elő.) állhat a háttérben, diétát váltottam. 
    • A Speciális Szénhidrát Diétát (SCD) brutális, 5 napos alapdiétáját kezdtem kombinálni az alacsony FODMAP diétával. Gyakorlatilag ki akarom éheztetni a feltételezett baktériumiokat, akik csak cukrot "fogyasztanak", illetve gyógyítani a bélfalat. Ez maradt a diétámban: hús, rengeteg főtt és grillezett csirke, hal, csontlé, kemény, érlelt sajtok, morzsolt feta (ezekben nincs laktóz), zsír, főtt zöldség, kevés főtt gyümölcs, semmi feldolgozott élelmiszer.
    • A fogyás megállt! A tünektek megszűntek: nincsenek hasgörcsök, nincs felfúvódás és nincs több hasmenés, mindez pár nap után! Sajnos eddigre már eléggé lefogytam és elgyengültem, de azóta is egyre erősödöm. 
    • Az orvosom előjegyzett egy hidrogén kilégzési tesztre, amivel a Kontaminált vékonybél szindrómát (SIBO) állapítják meg. Nemsokára megtudom az eredményt...
Szóval most itt tartok: egyre több zöldséget viszek be a diétába, és napról napra erősebb vagyok. Bár még nem hízom, stabilan tartom a súlyom egyre aktívabb napok mellett. Most az IBS (irritábilis bél szindróma) tünetek megszüntetése után a következő lépés a mögöttes okok feltárása, és a bélfal gyógyítása. Ez utóbbi már meg is kezdődött a könnyen emészthető ételeket tartalmazó diétámmal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése