2013. október 26., szombat

A hidrogén kilégzési teszt: hogyan készüljünk a tesztre?

A hidrogén (H2) kilégzési tesztet laktóz, fruktóz és egyéb intolerancia, illetve kontaminált bél szindróma megállapítására használják. Nálam ez utóbbira volt esély, ami megmagyarázta volna a folyamatos súlyvesztésemet normál kalóriabevitel mellett.

Vékonybél és vastagbél
 sci.washington.edu
A kontaminált bél szindróma a baktériumok túlszaporodását jelenti a vékonybélben. Normál esetben a vastagbél bővelkedik baktériumokban, ezzel szemben csak kis mennyisségű baktérium található a vékonybélben. Ha a vékonybélben jelentősen megnövekedik a baktériumok mennyisége, akkor az elfogyasztott ételből a tápanyagok nem szívódnak fel rendesen a szervezetben. A baktériumok vékonybélben való elszaporodásának több oka is lehet. Ilyen például a béltartalom túl lassú mozgása a belekben, de különböző gyógyszerek és a stressz is előidézhetik ezt az állapotot. A kontaminált bél szinróma jelei lehetnek: hasi görcsök, fájdalom, felfújódás, normálistól eltérő váltakozó bélmozgás (hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása).

Előkészületek a hidrogén kilégzési tesztre

A hidrogén kilégzési tesztre érdemes jó előre készülni, mivel a pontos eredmény érdekében már négy héttel a teszt előtt el kell hagyni bizonyos dolgokat. Az én előkészületi előírásom a következőképpen nézett ki. 
A teszt előtt
  • 4 héttel:      nem  lehet kolonoszkópiát végezni, báriumos beöntést, vagy egyéb más vizsgálatot,                    ami a belek vizsgálatra való felkészítésével jár együtt. A belek felkészítése ugyanis                       kipucolja  a baktériumokat, és négy hetet kell várni, hogy azok újra                elszaporodjanak a vékonybélben.
  • 2 héttel:      nem lehet szedni:      Antibiotikuot, Pepto Bismol-t (bizmut-szubsalicilát), illetve                                                   Probiotikumot (Nekem ez utóbbi miatt kellett két hetet várnom)
  • 1 héttel:      nem lehet használni hashajtó és hasmenés elleni készítményeket
  • 24 órával:    
    • Nem lehet dohányozni, és kerülni kell a dohányfüstöt
    • Speciális diétát kell tartani 12 órán keresztül a 12 órás böjt előtt:
      • Nem lehet enni: gabonából készült ételeket (kenyér, tészta) kivéve fehér rizs, gyümölcsöt, gyümölcs tartalmú ételeket, zöldséget, magvakat, olajos magvakat, tejterméket, húst kivéve grillezett/főtt/sült csirkét vagy halat
      • Lehet enni: grillezett/főtt/sült csirkét vagy halat, ízesítetlen fehér rizst, tojást, üres hús- vagy csontlevest.
  • 12 órával:   Nem  lehet semmit enni és inni.
  • 2 órával:   A fogmosás csak vízzel, fogkrém nélkül lehetséges. Esetleg gyógyszert pici vízzel                      be lehet venni. Továbbá, nem szabad rágózni és szájvizet használni.
Ezek az előkészületek, amelyeket érdemes minél előbb alkalmazni, ha gyorsan szeretnénk eredményt. Én a probiotikum szedése miatt vártam két hetet, és ezalatt az idő alatt tovább csökkent a súlyom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése