2015. január 21., szerda

A probiotikumok, kontaminált bél és IBS


Miért ajánlják általában a probiotikumokat

A kilencvees évek közepétől a probiotikumok egyre népszerűbbé váltak. Több kutatás kezdett el foglalkozni a probiotikumok egészségre -különösen az emésztőrendszerre- gyakorolt hatásaival. Az új "hírnévnek" köszönhetően egyre több élelmiszerbe és táplálékkiegészítőbe kerültek probiotikumok.

A probiotikumok a szervezetre gyakorolt hatásukat az alábbiak szerint fejtik ki:

  • Pótolják a pl. antibiotikumos kúra alatt elvesztett jó baktériumokat a bélrendszerben.
  • Csökkentik a rossz baktériumok mennyiségét a szervezetben, melyek gyulladást vagy fertőzést okozhatnak.
  • Helyreállítják a "jó" és "rossz" baktériumok egyensúlyát a szervezetben, ideális környezetet teremtve az optimális egészséghez.
A fenti hatásmechanizmus alapján a következő esetekben használnak probiotikumokat (WebMed és MayoClinic):

  • IBS, 
  • IBD, 
  • Fertőzésből eredő hasmenés (pl. egzotikus utazás alatt), 
  • Antibiotikumok által okozott hasmenés
  • Bélfertőzés gyógyításának felgyorsításaára,
Néhány kutatás alapján egyesek nem-bélrendszeri tünetek kezelésére is ajánlják:
  • Húgyúti fertőzés és hüvelyi gombás fertőzések megelőzésére és kezelésére,
  • bőrproblémákra (pl. ekcéma),
  • allergiás tünetek és megfázásos tünetek megelőzésére,
  • és a szájüreg egészségének megőrzése. 
A probiotikumokat különböző törzsekre osztjuk. A törzsek két nagyobb és általánosan ismert csoportja a Lactobacilus (joghurtban, erjesztett élelmiszerekben található), és a Bifidobaktérium.


Ki, mikor és mennyit?

A bélflóra mindenkinél teljesen egyéni mintázatot mutat. Ebből adódóan mindenkinek magának kellene rájönnie, hogy érdemes-e probiotikumot szednie, és ha igen, akkor milyen törzset, törzseket tartalmazó készítményt! Az immunrendszer támogatásának céljából több egészséges  ismerősöm szed probiotikum-készítményt. Egzotikus utazást megelőzően és közben is népszerű -és hasznos-a probiotikum kúra.

Én a multivitaminommal viszek be egy kis mennyiségű probiotikumot, ehhez jön az a szintén kis mennyiség, amit (erjesztett) élelmiszerekkel fogyasztok el.
Nekem érdekes tapasztalatom van a probiotikumokkal kapcsolatban. Tizenöt hónappal ezelőtt erős IBS tünetek kíséretében diagnosztizáltak kontaminált vékonybél szindrómával (SIBO). A probiotikumos "próbálkozásaim" ehhez az időszakhoz köthetők. Ezt az alábbiakban osztom meg.


Tapasztalatom a probiotikumokkal

Kontaminált Bél Szindróma: Probiotikum és rosszullét?

Mivel bélprobléma esetén szinte minden fórumon tanácsolják a probiotikumok szedését (ami nekem is segített), úgy gondoltam jól jöhet, ha kicsit jobban figyelünk a SIBO-val kapcsolatos probiotikum-használatra. 


Rosszullétem oka
A SIBO-t antibiotikummal kezelik, én is egy tíznapos antiboitikum-kúrát csináltam végig. Ehhez az orvosom magas dózisú probiotikumot adott. A kúra hetedik napjától elkezdtem egy nagyon magas dózisú (400 milliárd), több törzset tartalmazó probiutikomot szedni orvosom tanácsaára. Ezt a nagy mennyiséget elvileg tíz napig kellett volna szedbem, majd a tizedik nap után felére csökkenteni az adagot.

Az első pár nap egy kis hasgörcs és gáz ütötte fel a fejét a probiotikum bevétele után. Nem gyanakodtam semmire egészen addig, amíg erős görcsök és durva hasmenés jelentkezett kb. a hetedik napon. Mivel az SCD  alap étrendjét hetek óta követve már több mit egy hónapja nem volt hasmenéses tünetem -beleértve a kezelés előtti időszakot is- elkezdtem gyanakodni a probiotikumra mint tünetokozóra.


D-Tejsav termelő probiotikum törzsek okozzák a problémát kontaminált bél esetén?


Az interneten kutakodva azt találtam, hogy ez, az egyébként szuper probiotikum ellenjavasolt lehet kontaminált bél szindróma esetében, mivel olyan törzset is tartalmaz (Lactobacillus Acidophillus), ami D Tejsavat  (D-Lactate) "termel". Ez kontaminált bél szindróma esetében probléma lehet, mivel feltételezik, hogy ebben a betegségben a tejsavtermelő bélbaktériumok elszaporodva a bélfalon "tejsavlerakódást" okozhatnak.

A Lactobacillus Acidophillus az egyik leggyakrabban előforduló törzs a probiotikumokban, és nagyon hasznos is lehet. Viszont úgy tűnt, hogy az én szervezetemre -kontaminált bél szindrómán alapuló IBS-sel- nem volt jó hatással, főleg ilyen nagy mennyiségben!

Arról is olvastam, hogy egyesek a Streptococcus Thermophilus törzsre reagáltak rosszul. Sajnos a probiotikumokkal foglalkozó kutatások még gyerekcipőben járnak, így több törzsnél nem lehet pontosan tudni, milyen hatást gyakorolnak hosszú távon. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy az általam -csak pár napig-szedett probiotikum adagja óriási volt egy átlagos, drogériában kapható probiotikum adagjához hasonlítva. 

A probiotikum, amitől rosszul lettem (fenti képen),  mindenestre mindkét törzset (Lactobacillus Acidophillu, Streptococcus Thermophilus ) tartalmazta. Bingó! Azonnal fel is függesztettem a szedését, és egy "gyanús törzseket" nam tartalmazó kis adagolásúra váltottam.

Lehet, hogy a tüneteim hirtelen kiújulásával csak a "gyenge, esetleges mellékhatások"-at sikerült megélnem, vagy allergiás reakciót produkáltam, esetleg detox reakciót éltem át... Ugyanakkor egy másfajta, gyengébb probiotikummal teljesen jól együtt tudtam élni a későbbiekben. 

Egyesek azt is felvetik, hogy  kontaminált vékonybélre hasznos-e egyáltalán probiotikumot szedni, SIBO esetén ugyanis már eleve túl sok baktérium van a bélrendszerben. Ehhez jöhet a fentebb említett D-laktát probléma a tejsav lerakódással. 



Baktériumok eloszlása

Még ha jó célt szolgálva (rossz baktériumok számának csökkentése) is szedünk probiotikumot, nem lehet tudni, hogy milyen eloszlásban vannak jelen a különböző törzsek szervezetünkben.


Azt olvastam, hogy a vizsgált, SIBO diagnózist kapott személyeknél a bélflórában a laktobacillus csoport magas mértékben volt jelen. Ennek ellenére nálam pont ebből a csoportból volt aránytalanul "alacsony" szint. (Persze a kontaminált béllel diagnosztizált személyeket nem vizsgálgatják ilyen mértékben, ezt a tesztet  magánszorgalomból végeztettem el még a diagnózis előtt... mert annyira rosszul voltam. A gyógyulásom lépéseiről itt olvashatsz.)


MIndenki egyedi bélflórával rendelkezik. Tapasztalatom szerint magunknak kell kikísérletezni, hogy melyek a számunkra legmegfelelőbb törzsek, ha egyáltalán érdemes szednünk probiotikumot. Én hosszú ideje teljesen jól vagyok, és kb. 7-8 hónapja nem szedek külön probiotikumot a multivitaminomban található kis mennyiséget leszámítva. De ez még változhat :)

Remélem Te is megtalálod a számodra legkedvezőbb megoldást!



Források:
http://www.webmd.com/digestive-disorders/features/what-are-probiotics?page=2
http://www.mayoclinic.org
http://chriskresser.com/treating-sibo-cold-thermogenisis-and-when-to-take-probiotics

1 megjegyzés:

  1. Helo.Tudodm régen volt de talán még kapok választ :) Nekem is hasonlo problémáim vannak.Tudnál tanácsot adni hogy miket kellene enni illetve tenni?Allrgi pollen antihisztamin laktoz bélproblémák has gyomor fájás,stb.Esetleg d laktát mentes probiotikum?
    Köszi elöre is.

    VálaszTörlés