2014. augusztus 3., vasárnap

Átmeneti rosszabbodás a gyógyulás alatt: A Herxheimer reakció

A gyógyulás átmeneti rosszabbodása

A kezelés (gyógyszer, étrend vagy célzott táplálékkiegészítők) elkezdődik, a gyógyulási folyamat beindul, mi pedig nyugodtak vagyunk, hogy minden a megfelelő kerékvágásban halad. Aztán egyszer csak, egyik pillanatról a másikra a tünetek rosszabbodnak, és mi csalódottan, kétségekkel telve keressük a választ a miértekre. Akkor ez most micsoda? Hiszen eddig minden rendben volt, mindent ugyanúgy csináltunk mint eddig. Mi okozza a hirtelen rosszabbodást?

Kórokozók kihalása

Egy lehetséges válasz lehet a kérdésre az úgynevezett Herxheimer effektus ( röviden Herx reakció), amely a tünetek rosszabbodását, illetve különböző egyéb tünetek megjelenését a kórokozók nagyszámú kihalásával, és az ezáltal felszabaduló méreganyagok szervezetből való kiürítésével magyarázza. A gyógyászatban hivatalosan Jarisch-Herxheimer reakciónak (JHR) nevezett jelenség a köznyelveben a

  •  Kórokozók, baktériumok, stb. kihalása ("Die off") 
  • "Gyógyulási krízis" ("Healing Crisis"), illetve a
  • "Méregtelenítési reakció" ("Detox reaction") elnevezésekkel vált ismertté.


A Jarisch-Herxheimer reakció 

A Herx reakció a szervezetnek egy rövid ideig tartó "méregtelenítő", gyulladásos folyamata, amelyet a különböző kórokozók, patogének -így pl. baktériumok, gombák, vírusok, paraziták- kihalása során nagy mennyiségben felszabaduló mérgek (toxinok) váltanak ki.

Hogyan érzékeljük ezt?
A Herxheimer effektus közben a gyógyulási folyamat átmenetileg hanyatlani látszik, és a tünetek visszatérhetnek vagy felerősödhetnek egy rövid időre a kezelés (gyógyszeres vagy természetes) megkezdése után.
Dr. Karl Herxheimer

Történet
A jelenséget az osztrák Prof.Dr. Adolf Jarisch (1860-1902), majd később a Németországban dolgozó Dr. Karl Herxheimer (1861-1942) írták le. Mindketten bőrgyógyászként szifiliszes betegek sebeit gyógyították. Munkájuk során észrevették, hogy a kezelés megkezdését követően a betegek lázszerű tüneteket produkáltak, illetve sebeik átmenetileg rosszabbodtak. Érdekes módon, a szélsőségesebb reakciókat mutató betegek előbb gyógyultak.


A Herx reakció lehetséges tünetei 

A tünetek vátozatosak lehetnek a kórokozóktól, betegségtől függően:

  • Influenza-szerű tünetek: Láz, Izomfájdalom, Hidegrázás, Fejfájás
  • Bőr tünetek: Kiütések, Erősebb nyálka termelés
  • Fáradtság, Ködös gondolkodás
  • Emésztőrendszeri tünetek: Hasmenés, Székrekedés, Puffadás, Hányinger
  • Pszichés tünetek: Depresszió, Hangulatingadozás (Lelki támogatás ITT)
  • Alvással kapcsolatos problémák

Lehetséges kiváltó okok

  • Kezelés megkezdése vagy dózis emelése (antibiotikum, vírus- vagy gombaellenes szerek, stb.)
  • Magas dózisú probiotikum szedésének megkezdése vagy dózis emelése 
  • Lényeges változtatás a kezelési tervben
  • Megfelelő diétára térés: a kórokozók kiéheztetéséhez -kihalásához- vezethet
Időtényezők
Nagyon változó, hogy a Herx reakció mikor, hányszor és mennyi időre lép fel a kezelés megkezdését követően. Ez függ a betegségtől, kórokozók fajtájától, kezelés "erejétől", illetve a szervezet egyéni képességeitől is. Míg a világhálón a kezelés (pl. antibiotikum, nagy mennyiségű probiotikum vagy gyógyhatású szer) megkezdése utáni néhány napról és hétről írnak, addig a fenti tényezők függvényében ez változhat. 


Bélbetegségek és diétás gyógymódok


Például Elain Gottschall, az SCD-t népszerűsítő könyvében írja, hogy megfigyeléseik alapján a diétát gyógymódként elkezdő, bélbetegséggel küzdő egyének néhány hónap múlva átmeneti visszaesést tapasztaltak a gyógyulási folyamatban. Elain -a Herx reakció konkrétizálása nélkül- csak kitartásra biztat. A hosszabb időtávlat érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a diéta lényeges pontja a tüneteket okozó baktériumok "kiéheztetése" a számukra táplálékul szolgáló élelmiszerek megvonásával. Ez a folyamat több időt vesz igénybe mint a gyógyszeres kezelés. (Ugyanakkor a diéta megfelelő környezetet teremt a bélrendszerben, hogy az eredmény tartós is maradjon.) 


Saját tapasztalatom kontaminált vékonybél szindrómából való gyógyulás közben

Engem október végén diagnosztizáltak kontaminált vékonybél szindrómával (SIBO). Addigra már az SCD-Fodmap diéta-kombinációt követtem, és az állapotom stabilizálódott (fogyás, hasmenés megállt). Tíz napos antibiotikumos kúra következett, majd a hetedik naptól nagyon nagy dózisú probiotikumot kezdtem el szedni.  A probiotikum szedését követő kb. harmadik napon, rohamosan romlani kezdett az állapotom, a hasmenéses tünetek újra előjöttek. A probiotikumot egy héten belül abbahagytam és egy kis dózisúra cseréltem. Egy-másfél hét múlva a bélrendszeri tünetek megszűntek és gyorsan gyógyulni kezdtem.

Másodszorra, kb. fél évvel a diéta megkezdése után, székrekedéses tüneteim alakultak ki, melyek heteken keresztül meg-megjelentek, majd -váloztlan (SCD alapú) étrend mellett- maguktól megszűntek. Mostanra kb. egy éve vagyok gluténmentes, és kilenc hónapja SCD alapú diétán.

Kitartás a kezeléssel!

A detox reakciót a gyógyítással foglalkozók többnyire jó jelnek tekintik, és kitartásra biztatnak. Ugyanakkor, ha nagyon erősek a Herxheimer effektus tünetei, általában a dózis (kórokozó pusztulását okozó anyag) csökkentését javasolják! Így pl. candida esetén a (gyógyszer vagy természetes) gombaellenes szer mennyiségének csökkentése jöhet szóba.


Megkérdőjelező gondolatok: mi az igazi méreg?

Az interneten ugyanakkor fellelhetőek olyan gondolatok is, amelyek megkérdőjelezik a Herx (detox, méregtelenítési) reakció közvetlen kiváltó okát. Felvetik, hogy az erős gyógyszerek mint a szerevzetbe kerülő "mérgek" közvetlen okozói lehetnek a szervezet méregtelenítési reakciójának. Ezen gondolatok arra is próbálják felhívni a figyelmet, hogy a Herxheimer reakció egy kedvelt kifejezése a gyógyszeriparnak, mellyel be lehet mutatni a különböző szerek hatékonyságát. Én nem tudom, mi az igazság, ezt mindenki döntse el maga! :)

💚💛💙LELKI TÁMOGATÁST SZERETNÉL VAGY ÉRZELMI EGYENSÚLYT KERESEL?
VEZESD AZ ÉLETED STÚDIÓBAN VAGY ONLINE MEGTALÁLOD!💙💛💚


Források:
http://www.unmc.edu/intmed/id/docs/HerxheimerReaction.doc
http://en.wikipedia.org/wiki/Jarisch-Herxheimer_reaction
http://biovedawellness.com/2010/02/the-herxheimer-reaction-feeling-worse-before-feeling-better/
http://scdlifestyle.com/2012/06/5-die-off-myths-everyone-needs-to-know-about/
Gottschall, Elaine, G. Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet. Kirkton Press. 2012.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése